Νέο Peugeot 208: Το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς 2020

Gazzetta team
Νέο Peugeot 208: Το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς 2020
Σαρωτική η παρουσία του νέου Peugeot 208, αφού κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις τόσο του κοινού, όσο και των ειδικών, που το ανέδειξαν «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Δεν είναι συνηθισμένο ένα αυτοκίνητο να διατίθεται από την πρώτη μέρα του λανσαρίσματός του τόσο με συμβατικούς κινητήρες, όσο και ως πλήρως ηλεκτρικό μπαταρίας. Δεν είναι συνηθισμένο, ένα αυτοκίνητο να κερδίζει τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Δεν είναι τέλος συνηθισμένο ένα αυτοκίνητο να κερδίζει την απόλυτη αποδοχή με την αισθητική και την απόδοσή του. Όμως το νέο Peugeot 208 δεν είναι ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο.

Η Peugeot έχει μια μακρά παράδοση πολύ επιτυχημένων συμπαγών αυτοκινήτων πόλης. Δεκαετίες πριν, τα 205, 106 και 206 είχαν δημιουργήσει τους δικούς τους θρύλους στην κατηγορία και είχαν αγαπηθεί από εκατομμύρια οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Το νέο 208 συνεχίζει αλλά και επαναπροσδιορίζει αυτή την επιτυχία, καθώς από την παρουσίασή του κατάφερε να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει ένα νέο, εντελώς προσωπικό κεφάλαιο στο μύθο.

Καθηλωτική αισθητική


Το νέο Peugeot 208 διαθέτει μια πολύ δυναμική, νεανική και έντονη προσωπικότητα. Το χαμηλό αµάξωµα µε το μακρύ καπό και τις ακμές που το διατρέχουν, συνθέτουν µια σπορ και κοµψή σιλουέτα που εντυπωσιάζει. Τα έντονα και ιδιαίτερα χρώματα, η οροφή σε απόχρωση Black Diamond, τα μαύρα τελειώματα στα φτερά και στα πλαίσια των πλευρικών τζαμιών καθώς και οι μεγάλες διαμέτρου ζάντες, αποτελούν τις προσεγμένες λεπτομέρειες που τονίζουν την εμπνευσμένη αισθητική ταυτότητα του νέου 208. Το σύνολο είναι πραγματικά σαγηνευτικό και έλκει το βλέμμα σε κάθε πέρασμά του.


3D i-Cockpit


Το τελευταίας γενιάς i-Cockpit® 3D είναι πραγµατικά εντυπωσιακό. Δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους διαμόρφωσης, ο τρισδιάστατος ψηφιακός πίνακας οργάνων µε την ολογραφική οθόνη βρίσκεται ακριβώς στο ύψος των µατιών του οδηγού, εξασφαλίζοντας άµεση ενηµέρωση χωρίς να αποσπάται η προσοχή από το δρόµο. Οι πληροφορίες για τη λειτουργία του αυτοκινήτου και για την οδήγηση απεικονίζονται σε 2 επίπεδα, ανάλογα µε τη σηµαντικότητα ή το χαρακτήρα της ενηµέρωσης.


Με πλειάδα βραβευμένων κινητήρων


Με τέσσερις συνεχόμενους τίτλους στην κατηγορία τους ως κινητήρες της χρονιάς, τα σύνολα βενζίνης PureTech, που συμπληρώνονται από τα diesel BlueHDi, αποτελούν δομικά στοιχεία της συναρπαστικής προσωπικότητας του νέου Peugeot 208. Ακόµα πιο οικονοµικοί, χάρη στη µείωση των τριβών τους, οι συγκεκριµένοι κινητήρες διαθέτουν σύστηµα Stop & Start και είναι δυνατόν, ανάλογα µε την έκδοση, να συνδυάζονται µε το προηγµένο και µοναδικό στην κατηγορία αυτόµατο κιβώτιο οκτώ σχέσεων EAT8, µε χειριστήρια (paddles) στο τιµόνι και ηλεκτρικό έλεγχο των αλλαγών. Με ισχύ από 75 έως και 130 ίππους, εξασφαλίζουν χαµηλή κατανάλωση και δυναµικές επιδόσεις, χάρη και στο πολύ χαµηλό βάρος του αµαξώµατος.


Εντυπωσιακά ασφαλές


Το νέο Peugeot 208 απέδειξε το ασύγκριτο επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει. Τα προηγµένα συστήµατα υποβοήθησης της οδήγησης όπως τα Active Safety Brake, Adaptive Cruise Control, Ημιαυτόματη Στάθµευση σε κάθετη ή παράλληλη θέση, Υποβοήθηση Διατήρησης Πορείας και Σύστηµα Ενεργής Παρακολούθησης Τυφλής Γωνίας, συνθέτουν ένα αυτοκίνητο µε εξαιρετικό επίπεδο παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας.


Προηγμένα συστήματα πολυμέσων


Το νέο σύστηµα πολυµέσων του Peugeot 208 διαθέτει ως κέντρο ελέγχου µια κεντρικά τοποθετηµένη οθόνη αφής µε διαγώνιο έως και 10 " και σύστηµα πλοήγησης 3D. Η λειτουργία Mirror Screen επιτρέπει τη χρήση της οθόνης αφής για πρόσβαση στις εφαρµογές από συµβατό Smartphone και προσφέρει συνδεσιµότητα Apple CarPlay, και Android Auto.

Απολαυστική εμπειρία οδήγησης


Το νέο 208 διαθέτει το νέο πλαίσιο CMP, που εξασφαλίζει ελευθερία επιλογής κινητήρα (βενζίνης, diesel, ή 100% ηλεκτρικό). Τα βελτιωµένα χαρακτηριστικά οδικής συµπεριφοράς, η ηχοµόνωση, το φιλτράρισµα των εξωτερικών θορύβων, καθώς και το περιορισµένο βάρος, συµβάλλουν στο δραστικό περιορισµό των εκποµπών του CO2, προσφέροντας ταυτόχρονα και µοναδική εµπειρία οδήγησης.

Είτε µε συµβατικά µηχανικά µέρη είτε ως ηλεκτρικό µπαταρίας, το νέο Peugeot 208 προσφέρει κορυφαία άνεση και ευελιξία στην πόλη, απόλυτη σταθερότητα στον αυτοκινητόδροµο και κορυφαία αίσθηση σε δρόµους µε στροφές.

Από τα άνετα, βαθιά και ρυθµιζόµενα µπροστινά καθίσµατα έως τους πρωτότυπους αεροπορικούς διακόπτες στο κέντρο του ταµπλό, τα πάντα στο εσωτερικό του νέου Peugeot 208 αναδύουν προσοχή στη λεπτοµέρεια. Η εργονοµία είναι εξαιρετική, τα υλικά υψηλής ποιότητας και οι υφασµάτινες ή δερµάτινες επενδύσεις ιδιαίτερα κοµψές και στιλάτες.

Το μέλλον είναι εδώ

Το νέο Peugeot 208 φέρνει το µέλλον στην κατηγορία B, προσφέροντας σε κάθε οδηγό απόλυτη ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε βραβευμένους και τεχνολογικά προηγμένους κινητήρες βενζίνης, diesel αλλά και αμιγώς ηλεκτρικό. Στην ηλεκτρική του έκδοση e-208 o κινητήρας µε ισχύ 136 ίππων και ροπή 260 Nm προσφέρει συναρπαστικές επιδόσεις, ενώ το χαµηλό κέντρο βάρους χάρη στην τοποθέτηση των µπαταριών στο πάτωµα του πλαισίου εγγυάται εντυπωσιακή οδική συµπεριφορά.

Σε επίπεδο πρακτικότητας, τα 340 χιλιόµετρα αυτονομίας σύμφωνα με το νέο, αυστηρότερο πρωτόκολλο WLTP, εκµηδενίζουν το άγχος της καθηµερινής φόρτισης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 100 kW, 30 λεπτά φόρτισης αρκούν για την ανάκτηση του 80% της ενέργειας των μπαταριών. Τα τρία προγράμματα οδήγησης, Eco, Normal και Sport, δίνουν στον οδηγό την ευχέρεια να διαχειριστεί τις επιδόσεις και τη διαθέσιμη ενέργεια σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Τα ελάχιστα έξοδα χρήσης, οι µηδενικές εκποµπές ρύπων και μια νέα, συναρπαστική εμπειρία οδήγησης με απόλυτη ηρεμία και άμεσες αντιδράσεις, δείχνουν το δρόµο προς της αυτοκίνηση του µέλλοντος. Χωρίς μάλιστα το παραμικρό άγχος, καθώς στο e-208 η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000χλμ. για το 70% της χωρητικότητάς της.