Volkswagen ID.3: Ορόσημο ενός υπέροχου μέλλοντος

Gazzetta team
Volkswagen ID.3: Ορόσημο ενός υπέροχου μέλλοντος
Τα επόμενα χρόνια η Volkswagen στοχεύει στην κατάκτηση της πρώτη θέσης στην ηλεκτρική κινητικότητα και το νέο ID.3 αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κορυφή.

Το πρώτο μοντέλο της Volkswagen που σχεδιάστηκε εξ αρχής ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας, το νέο ID.3, είναι γεγονός και από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκινούν οι παραδόσεις στους πρώτους τυχερούς κατόχους στην Ευρώπη.

Αναμένεται να λανσαριστεί στην ελληνική αγορά στα μέσα Ιουλίου με την έναρξη προ παραγγελιών της ειδικής έκδοσης 1st Edition, η οποία θα βασίζεται στην 2η μπαταρία των 58KwH και αυτονομία 420χλμ. Πέραν των αποκλειστικών λεπτομερειών σε εξοπλισμό και σχεδίαση, θα περιλαμβάνει και αναβάθμιση απόδοσης.

Ευφυΐα, καινοτομία, βιωσιμότητα

Οι παραπάνω αρχές ήταν αυτές που κατηύθυναν τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς του Volkswagen ID.3 προς ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Παρότι ο πιο σημαντικός στόχος ήταν εξ' αρχής το ID.3 να είναι ένα από τα πλέον προσιτά οικογενειακά αυτοκίνητα της αγοράς, δεν έγινε καμία έκπτωση σε τεχνολογία αιχμής.

Όλα τα στοιχεία που ενσωματώνονται στο ID.3, τόσο στην κατασκευή όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού, αποτελούν ό,τι πιο νέο, σύγχρονο και καινοτόμο έχει να επιδείξει σήμερα η τεχνολογία.

Πρωτοπορία που βλέπεις και αισθάνεσαι

Το αμάξωμα του ηλεκτρικού Volkswagen ID.3 βασίζεται στο ολοκαίνουριο κλιμακωτό πλαίσιο MEB, το οποίο θα υποστηρίζει στο μέλλον αρκετά ακόμα ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας της μάρκας. Συμπαγές, με δυναμικές αναλογίες, μεγάλο μεταξόνιο και μικρούς προβόλους, το εξωτερικό αποτύπωμα του ID.3 είναι ταυτόχρονα φουτουριστικό, δυναμικό και εκλεπτυσμένο με έντονο το “άρωμα του μέλλοντος”. Με συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης 0,267, δηλαδή τον απολύτως χαμηλότερο στην κατηγορία, αποδεικνύει ότι η προσεγμένη αισθητική συμβαδίζει απόλυτα με την κορυφαία αποδοτικότητα.

Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις, με μήκος 4,261 μέτρα, το μεταξόνιο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα της μικρής – μεσαίας κατηγορίας, στα 2,765 μέτρα και, σε συνδυασμό με το πλάτος των 1,809 μέτρων, επιτρέπει μια πρωτόγνωρα ευφυή και αποτελεσματική εκμετάλλευση του εσωτερικού.

Το τελευταίο είναι επίσης επαναστατικό, με τη σχεδίαση “ανοιχτού χώρου” (open space) να θέτει νέα δεδομένα ευρυχωρίας, άνεσης και ορατότητας. Οι ψηφιακές οθόνες και τα χειριστήρια εξασφαλίζουν μοναδική εμπειρία οδήγησης και επικοινωνίας με το όχημα. Το ID.3 λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κουμπιά αφής και επιφάνειες ευαίσθητες στην αφή ή με έξυπνο φωνητικό έλεγχο.

Το Wireless App-Connect επιτρέπει στο ID.3 να συνδεθεί με το smartphone του χρήστη, εξασφαλίζοντας μια πλειάδα χρηστικών δυνατοτήτων απομακρυσμένου ελέγχου. Προαιρετικά, ένα καινοτόμο σύστημα head up display προβάλλει στο οπτικό πεδίο του οδηγού πληροφορίες επαυξημένης πραγματικότητας σε τρεις διαστάσεις.

Για όσους το επιθυμούν, ένα προηγμένο σύστημα ήχου της beats με ενισχυτή 400 Watt μπορεί να μετατρέψει το εσωτερικό του ID.3 σε αίθουσα συναυλιών, ενώ το “πακέτο” των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης Travel Assist, θα περιλαμβάνει έως και τη δυνατότητα αλλαγής λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο, απλά και μόνο με την ενεργοποίηση του φλας -και εφ' όσον φυσικά οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν.

Εκδόσεις για κάθε ανάγκη

Μέχρι σήμερα ο υποψήφιος αγοραστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είχε πολλές δυνατότητες επιλογής -τουλάχιστον όσον αφορά στα χαρακτηριστικά απόδοσης του συστήματος κίνησης. Με το ID.3 η Volkswagen δείχνει το μέλλον και σε αυτό το επίπεδο, με τη διάθεση, από το λανσάρισμα του ηλεκτρικού της μοντέλου, τριών διαφορετικών εκδόσεων.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τα ID.3 Pure, ID.3 Pro και ID.3 Pro S. Οι τρεις αυτές παραλλαγές αφορούν στην ισχύ του κινητήρα, τη χωρητικότητα της μπαταρίας, την εμβέλεια και τη δυνατότητα φόρτισης.

Το εισαγωγικό μοντέλο, ID.3 Pure, διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα 45 kWh, επιτρέποντας την κάλυψη έως και 330 χιλιομέτρων με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του, βάσει το πρωτοκόλλου WLTP. Ο ηλεκτροκινητήρας που είναι εγκατεστημένος στον πίσω άξονα αποδίδει 126 ή 150 ίππους.

Το ID.3 Pro διαθέτει μπαταρία 58 kWh, η οποία εξασφαλίζει μέγιστη εμβέλεια 420 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση αυτή, οι επιλογές ισχύος του κινητήρα είναι 146 ή 204 ίπποι. Το ID.3 Pro S διαθέτει μπαταρίες 77 kWh και αυτονομία κίνησης έως 550 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Το μοντέλο διατίθεται μόνο με την ισχυρότερη εκδοχή των 204 ίππων του ηλεκτρικού κινητήρα.

Και τα τρία μοντέλα μπορούν να φορτιστούν σε εγκαταστάσεις χαμηλής ισχύος με εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα, ή υψηλής ισχύος με συνεχές (DC). Σε μόλις 30 λεπτά το ID.3 Pro με φορτιστή 100 kW ανακτά αρκετή ενέργεια για να καλύψει απόσταση περίπου 290 χιλιομέτρων.

Εξοπλισμός που ενθουσιάζει

Η έννοια «βασική έκδοση» ανήκει στο παρελθόν και το Volkswagen ID.3 στοχεύει απευθείας στο μέλλον. Έτσι, ο εξοπλισμός του είναι πλουσιοπάροχος σε όποια από τις εκδόσεις επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινά η ευχάριστη διαδικασία της εξατομίκευσης, με τη δυνατότητα προσθήκης αρκετών δεκάδων στοιχείων, που έχουν ως στόχο να καταστήσουν το ID.3 απολύτως σύμφωνο με το γούστο, τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!