O δεκάλογος αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Gazzetta team
O δεκάλογος αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεν είναι ''λαχείο'', αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό ότι θα αγοράσουμε ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι, εφόσον ακολουθήσουμε δέκα χρυσούς κανόνες πριν την τελική συμφωνία!

Προφανώς με 1.500 ευρώ δεν θα αγοράσετε μεταχειρισμένο τεφαρίκι έξι μηνών, με εγγύηση, λίγα χιλιόμετρα και του...κουτιού. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά να εξασφαλίσετε πως ό,τι περιγράφεται και τιμολογείται από τον πωλητή, ανταποκρίνεται και στο μοντέλο που τελικά θα αγοράσετε.

Στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα “κρυφά” τρακαρίσματα σε ένα κατά δήλωση ανέπαφο αμάξωμα, τα πολλαπλάσια χιλιόμετρα από τα αναγραφόμενα και πολλά ακόμα προβλήματα, δεν είναι σπάνια. Πώς, όμως, μπορείτε να περιορίσετε στο μέτρο του δυνατού όλες αυτές τις παγίδες; Παρακάτω θα βρείτε 10 οδηγίες για να γλιτώσετε από τις δήθεν ευκαιρίες, που σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται τελικά μία ζημιάρικη επένδυση.

1. Φτιάξτε μια λίστα

Σε μια λευκή κόλα χαρτί καταγράψτε όλους τους ελέγχους και τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να μην παραλείψετε το παραμικρό. Κάτω από το καθένα, αφήστε ένα μικρό κενό για τις παρατηρήσεις σας.

2. Πάρτε μαζί ένα φίλο -κατά προτίμηση μηχανικό

Ο λόγος που οι Χιώτες πάνε δύο – δύο είναι συγκεκριμένος: Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Αν ο φίλος είναι μηχανικός, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, φροντίστε τουλάχιστον να γνωρίζει κάτι από αυτοκίνητα. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ας είναι τουλάχιστον καλή παρέα.

3. Ρωτήστε “από πού κρατάει η σκούφια του”

Αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε έχει εισαχθεί ως καινούριο στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να βρείτε το ιστορικό του. Αν είναι εισαγόμενο μεταχειρισμένο, υποψιαστείτε πιθανά γυρισμένα χιλιόμετρα.

4. Ελέγξτε αν τα χαρτιά είναι εντάξει

Συμπίπτει ο αριθμός πλαισίου και κινητήρα με αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας; Έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν ναι μήπως έχει σημειώσεις για προβλήματα; Διαθέτει το αυτοκίνητο ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης; Μην προχωρήσετε σε αγορά, αν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει ή άλλα γράφονται και άλλα βλέπετε.

5. Κάντε ένα Test Drive

Τα περισσότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στους εμπόρους δεν έχουν πινακίδες και συνήθως δεν διατίθενται για δοκιμή. Αν όμως έχετε σκοπό να το αγοράσετε, μην το κάνετε αν δεν το οδηγήσετε πρώτα. Οι έμποροι έχουν συνήθως πινακίδες “δοκιμής”, για την κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς κανονικές πινακίδες. Τσεκάρετε τα πάντα με όλες τις αισθήσεις σας, πάρτε το χρόνο σας και αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό, μη διστάσετε να ζητήσετε έλεγχο από δικό σας συνεργείο.

6. Ψάξτε προσεκτικά στο εσωτερικό

Κοιτάξτε για σκισμένες ή σηκωμένες μοκέτες, φθορές στα καθίσματα, στις επενδύσεις και στην οροφή. Ενεργοποιήστε τα πάντα και διαπιστώστε αν λειτουργούν. Ελέγξτε όλα τα φώτα και τις λυχνίες στο ταμπλό. Προσέξτε τη φθορά σε τιμόνι, επιλογέα ταχυτήτων και πεντάλ. Αν είναι μεγάλη και τα χιλιόμετρα λίγα, μάλλον το δεύτερο δεν ισχύει.

7. Παρατηρήστε ενδελεχώς το αμάξωμα

Κοιτάξτε προσεκτικά τα κενά μεταξύ των διαφόρων μερών του αμαξώματος. Μεγάλα και ανομοιογενή (διαφορετικά δεξιά και αριστερά) κενά, μπορεί να υποδηλώνουν αλλαγή ή τρακάρισμα. Κοιτάξτε εντός του χώρου του κινητήρα, κάτω από το κάλυμμα του χώρου αποσκευών και στις άκρες των θόλων των τροχών για εμφάνιση σκουριάς. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και το καπό κλείνουν κανονικά. Αν μπαινοβγαίνουν γάτες, όπως έλεγε και το παλιό ανέκδοτο, δεν κάνει ούτε για κοτέτσι.

8. Κάντε διαπραγμάτευση

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο που βρήκατε είναι η ευκαιρία του αιώνα και σε κατάσταση καινούριου, μη δείχνετε τον ενθουσιασμό σας. Ρωτήστε τον πωλητή τι περιθώριο έχει για έκπτωση στην τιμή, ή -αν είναι έμπορος- τη δωρεάν παροχή κάποιων χρήσιμων αξεσουάρ. Μην αγχώνεστε, ότι βρήκατε την καλύτερη ευκαιρία. Στα μεταχειρισμένα, αυτές είναι σαν τα λεωφορεία -σε μισή ώρα θα έρθει το επόμενο.

9. Τα χρήματα με τη μεταβίβαση

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο από ιδιώτη ή έμπορο που δεν γνωρίζετε, τότε μην ενδώσετε σε προκαταβολές ή εξόφληση όλου του ποσού πριν τη μεταβίβαση. Δεσμεύστε το ποσό που έχετε συμφωνήσει αν πρόκειται για online μεταφορά ή δείξτε το αν πρόκειται για μετρητά και το επιθυμεί ως εξασφάλιση ο πωλητής, αλλά να το καταβάλετε μόνο εφ' όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

10. Προτιμήστε τη σιγουριά

Μεγάλες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με δεκάδες έτη παρουσίας στην αγορά αλλά και επίσημα δίκτυα διαφόρων εταιρειών πώλησης καινούριων αυτοκινήτων, προσφέρουν μεταχειρισμένα με εγγύηση, δυνατότητα ελέγχου πραγματικού αριθμού χιλιομέτρων και πλήρη μηχανολογικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχετε τις γνώσεις για να επιλέξετε σωστά ένα μεταχειρισμένο από ιδιώτη που θεωρείτε ευκαιρία ή δεν θέλετε να τρέχετε με ελέγχους σε συνεργεία κ.λ.π., προτιμήστε τη σιγουριά των μεγάλων εταιρειών εμπορίας μεταχειρισμένων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!