Tελευταίο ταξίδι για τον θρυλικό οδηγό αγώνων ράλι, Χάνου Μίκολα (vid)

Gazzetta team
Tελευταίο ταξίδι για τον θρυλικό οδηγό αγώνων ράλι, Χάνου Μίκολα (vid)
Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Χάνου Μίκολα, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές των αγώνων ράλι, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WRC του 1983 στο τιμόνι του Audi quattro.

O μηχανοκίνητος αθλητισμός έγινε φτωχότερος μετά τον θάνατο του Χάνου Μίκολα. Ο εκλιπών ήταν ένας από τους δέκα σπουδαιότερους οδηγούς ράλι όλων των εποχών με 123 συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC, το οποίο κατέκτησε μάλιστα το 1983 στο τιμόνι ενός Audi quattro. Ο Φιλανδός γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1942 στην πόλη Γιοένσου, άρχισε να τρέχει στα ράλι σε ηλικία 21 ετών και πέτυχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο νικώντας στο Ράλι Σαφάρι Ανατολικής Αφρικής.

Ο Μίκολα έχασε το 1979 μόλις για έναν βαθμό το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι WRC από τον ομόσταβλό του στην ομάδα της Ford, Μπιορν Βάλντεγκαρντ. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 μεταπήδησε στην ομάδα της Audi και απετέλεσε ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας quattro, με τη βοήθεια της οποίας κατέκτησε το 1983 το παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC.

O Mίκολα έγραψε ιστορία στο τιμόνι του τετρακίνητου Audi quattro.

Μετά την αποχώρησή του από την Audi μεταγράφηκε ο Μίκολα στη Mazda, όπου δεν κατάφερε πάντως να σημειώσει νίκη. Τελευταίος αγώνας του θρυλικού Φιλανδού στο WRC ήταν το 1993 με την Toyota, οπότε και αποσύρθηκε σε ηλικία 51 ετών για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, το γκολφ. Από εκεί και μετά συμμετείχε ο Μίκολα σποραδικά σε ιστορικά ράλι και εκδηλώσεις με κλασικά αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Συγκινήθηκε ο Τοντ

Ο επτά φορές νικητής του Ράλι Φινλανδίας και μέλος του Hall of Fame της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου FIA άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 σε ηλικία 78 ετών αφού έδωσε προηγουμένως γενναία μάχη με τον καρκίνο. Ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, αποχαιρέτισε τον Μίκολα με το εξής συγκινητικό μήνυμα: «Είναι μία πολύ θλιβερή ημέρα για την οικογένεια των ράλι. Ο Χάνου ήταν ένας θρυλικός οδηγός και ένας φίλος. Είχα το προνόμιο να είμαι συνοδηγός του, το 1975 τρέξαμε στο Ράλι Αρκτικής με ένα Fiat 124. Οι σκέψεις μου είναι στους δικούς του».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!