O Oζιέ νικητής στο «κουτσουρεμένο» Ράλι Μεξικού

Gazzetta team
O Oζιέ νικητής στο «κουτσουρεμένο» Ράλι Μεξικού
Ο Οζιέ κατέκτησε στο Μεξικό την πρώτη νίκη του με τα χρώματα της Toyota και πήρε κεφάλι στη βαθμολογία του πρωταθλήματος WRC, ενώ ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού όλες οι ειδικές διαδρομές της τελευταίας ημέρας του αγώνα.

Ο Σεμπαστιάν Οζιέ θριάμβευσε στο Ράλι Μεξικο, όπου πέτυχε την πρώτη του εφετινή νίκη. Για τον Γάλλο δεν ήταν όμως μόνον η πρώτη του νίκη εδώ και έξι μήνες, αλλά και η παρθενική του με την ομάδα της Toyota. Ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ και ο Οζιέ απέφυγε τους παραδοσιακούς πανηγυρισμούς στην οροφή του αυτοκινήτου του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τώρα ώρα για πανηγυρισμούς. Εχω όπως και πριν την άποψη, ότι ήταν λάθος, που ξεκινήσαμε εδώ τον αγώνα. Ελπίζω, ότι δεν κουβαλήσαμε προβλήματα στους Μεξικανούς φίλους των ράλι και στον πληθυσμό».

Λόγω του κορονοϊού αποφάσισαν από κοινού οι διοργανωτές, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA και οι κατασκευαστές να ολοκληρωθεί το ράλι το Σάββατο βράδυ ώρα Μεξικού και όχι σήμερα αργά την Κυριακή, ώστε να προλάβουν οι ομάδες τους νέους περιορισμούς περί εισόδου και εξόδου από το Μεξικό και να καταφέρουν να επιστρέψουν στις έδρες τους.

Μάχη για τη δεύτερη θέση

Ο Οζιέ διαχειρίστηκε το Σάββατο με σίγουρο τρόπο το προβάδισμά του, όμως πίσω του έγινε μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον Τέεμου Σούνινεν με Ford Fiesta WRC και τον Οτ Τάνακ με Toyota Yaris WRC. Ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC ξεπέρασε το πρόβλημα με τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου του που είχε την Παρασκευή, ανέβασε ρυθμούς και κατάφερε τελικά να προσπεράσει τον Σούνινεν και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Ο Οτ Τάνακ τερμάτισε τελικά δεύτερος.

Ο τελευταίος δήλωσε ωστόσο ευχαριστημένος και εξήγησε ότι «μετά τη Σουηδία δεν έδειχναν καλά τα πράγματα και τα αφεντικά της ομάδας ήθελαν να δουν περισσότερο ρυθμό. Μπόρεσα να γυρίσω διακόπτη και τώρα βρίσκομαι σε καλύτερη κατάσταση. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κρατήσω τον Οτ, ήταν τρομερά γρήγορος και εμείς είχαμε προβλήματα με τα φρένα. Δείξαμε όμως τις δυνατότητές μας».

Μετά τους τρεις του βάθρου ακολούθησαν οι Ελφιν Εβανς και Κάλε Ροβάνπερα ως πέμπτος στο πρώτο του Ράλι Μεξικού. Ο νεαρός Φιλανδός ανέφερε με χιούμορ ότι «σήμερα έμαθα πολλά για το σκούπισμα των δρόμων. Συνολικά δεν ήταν το καλύτερό μας Σαββατοκύριακο. Είχαμε μερικές ατυχίες, όμως είναι ωραίο να βλέπεις, ότι είσαι ανταγωνιστικός όταν επιτίθεσαι».

Αποντος ο Νεβίλ

Ο Τιερί Νεβίλ τερμάτισε μόλις 16ος μετά από την πρόωρη απόσυρσή του την Παρασκευή λόγω προβλημάτων στα ηλεκτρονικά του Ηyundai i20 WRC. Ο Βέλγος επανήλθε δυναμικά με πέντε καλύτερους χρόνους σε ισάριθμες ειδικές διαδρομές, όμως το κουτσούρεμα του αγώνα κατά μία ημέρα και η ακύρωση της Power Stage δεν του επέτρεψαν να μαζέψει κάποιον βαθμό.

Χωρίς πόντους έμεινε ο Τιερί Νεβίλ.

Ετσι έμεινε άποντος και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος WRC με 42 βαθμούς και πίσω από τους Οζιέ και Έβανς με 62 και 54 βαθμούς αντίστοιχα. Τον Βέλγο ακολουθούν στη γενική βαθμολογία ο Ροβάνπερα με 40 βαθμούς και ο Τάνακ με 38.

Πώς θα είναι η συνέχεια

Το πρωτάθλημα WRC θα επηρεαστεί και αυτό από την εξάπλωση του κορονοϊού, μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί η αναβολή του Ράλι Αργεντινής που ήταν προγραμματισμένο για το διάστημα 23 έως 26 Απριλίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ακύρωση, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει το WRC στη Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με το ισχύον καλεντάρι, ο επόμενος αγώνας είναι το Ράλι Πορτογαλίας από τις 21 έως τις 24 Μαΐου. Ωστόσο η εξάπλωση του κορονοϊού φαίνεται ότι θα προκαλέσει την αναβολή ή την ακύρωσή του και αναμένονται το επίσημο διάστημα οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Να αναφέρουμε ότι στη Formula 1 θεωρείται επικρατέστερο το σενάριο περί έναρξης της σεζόν το νωρίτερο στις 7 Ιουνίου με το Γκραν Πρι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Οι 10 πρώτοι του Ράλι Μεξικού

1.Ogier / Ingrassia Toyota Yaris WRC2:47:47.6

2.Tänak / JärveojaHyundai i20 WRC+0:27.8

3.Suninen / LehtinenFord Fiesta WRC+0:37.9

4.Evans / MartinToyota Yaris WRC+1:13.4

5.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+2:20.5

6.Tidemand / BarthŠkoda Fabia R5 evo+10:48.3

7.Gryazin / FedorovHyundai i20 R5+12:27.0

8.Bulacia Wilkinson / BernacchiniCitroën C3 R5+13:37.5

9.Greensmith / EdmondsonFord Fiesta WRC+13:56.5

10.Veiby / AnderssonHyundai i20 R5+15:32.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!