Θρίαμβος Εβανς στο Ράλι Σουηδίας

Gazzetta team
Θρίαμβος Εβανς στο Ράλι Σουηδίας
Το εφετινό Ράλι Σουηδίας θα μείνει στις μνήμες μας όχι μόνον λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών του, αλλά κυρίως λόγω της νίκης του Ελφιν Εβανς και της τρίτης θέσης του 19χρονου Κάλε Ροβάνπερα.

Το Ράλι Σουηδίας του 2020 ήταν πολύ ξεχωριστό. Οι ήπιες θερμοκρασίες έλιωσαν τα χιόνια και υποχρέωσαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν με το καλημέρα ειδικές διαδρομές κάνοντας έτσι συντομότερο το πρόγραμμά του. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η σημερινή βροχή κατά την τελευταία ημέρα του αγώνα, που ολοκλήρωσε το κακό για ένα ράλι φημισμένο για τα γκάζια των οδηγών σε πάγους και χιόνια.

Όλα αυτά άφησαν βεβαίως παγερά αδιάφορο τον Ελφιν Εβανς, που κατέκτησε μαζί με τον συνοδηγό του Σκοτ Μάρτιν την πρώτη του νίκη στη Σουηδία, αλλά και την παρθενική του νίκη για λογαριασμό της Toyota. Ετσι έγινε ένας από τους λίγους μη Σκανδιναβούς οδηγούς που έχει να επιδείξει μία τέτοια επιτυχία στο Ράλι Σουηδίας. «Οφείλω να ευχαριστήσω όλους στην ομάδα. Μας έκαναν εύκολη την αλλαγή και μας έδωσαν όλα όσα χρειαζόμασταν», δήλωσε ο Εβανς που πήρε μεταγραφή στην Toyota μετά από χρόνια στην ομάδα της M-Sport. Στη Σουηδία πέτυχε τη δεύτερη νίκη της καριέρας του σε ράλι του WRC, ενώ για πρώτη φορά βρίσκεται επικεφαλής και της βαθμολογίας.

Δεν ρισκάρισε ο Οζιέ

Μία μεγάλη έκπληξη έκανε και ο Κάλε Ροβάνπερα, που κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση με Toyota Yaris WRC πίσω από τον Οτ Τάνακ με Hyundai i20 WRC. Ο 19χρονος άφησε τελικά στην τέταρτη θέση τον ομόσταβλό του Σεμπαστιάν Οζιέ χάρη στον καλύτερο χρόνο του στην τελευταία ειδική διαδρομή του Ράλι Σουηδίας, που ήταν και η μοναδική της Κυριακής. «Οι συνθήκες στην τελευταία ειδική διαδρομή ήταν πραγματικά επικίνδυνες και πρέπει να ομολογήσω, ότι δεν τόλμησα αρκετά», παραδέχθηκε στο τέλος ο Οζιέ.

Απογοητευτικά εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο του αγώνα για τον τέσσερις φορές θριαμβευτή του Ράλι Σουηδίας, Γιάρι Μάτι Λάτβαλα. Ο Λάτβαλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά την τρίτη ειδική διαδρομή, όταν έπαθε ζημιά ένα καλώδιο του ηλεκτρικού συστήματος του Toyota Yaris WRC του που ήταν ιδιωτική συμμετοχή. Ο διευθυντής της εργοστασιακής ομάδας της Toyota, Τόμι Μάκινεν, υποσχέθηκε στον Λάτβαλα ότι θα τον αποζημιώσει αναλαμβάνοντας όλο το κόστος συμμετοχής σε κάποιον άλλον αγώνα, πιθανότατα μάλιστα στο Ράλι Σαρδηνίας.

Ο επόμενος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος WRC θα είναι το χωμάτινο Ράλι του Μεξικού από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου, όπου θα ξεκινήσει ο Εβανς πρώτος ως νικητής στη Σουηδία. Πίσω από αυτόν θα εκκινήσει ο Τιερί Νεβίλ που ισοβαθμεί μεν με 42 βαθμούς με τον Εβανς στη γενική βαθμολογία, όμως τερμάτισε έκτος στη Σουηδία. Τρίτος της γενικής είναι ο Οζιέ με 37 βαθμούς και τέταρτος ο ρούκι Ροβάνπερα με 30.

Οι 10 πρώτοι του Ράλι Σουηδίας 2020

1.

Evans / Martin

Toyota Yaris WRC

1:11:43.1

2.

Tänak / Järveoja

Hyundai i20 WRC

+0:12.7

3.

Rovanperä / Halttunen

Toyota Yaris WRC

+0:20.2

4.

Ogier / Ingrassia

Toyota Yaris WRC

+0:23.6

5.

Lappi / Ferm

Ford Fiesta WRC

+0:32.4

6.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:33.8

7.

Breen / Nagle

Hyundai i20 WRC

+1:00.9

8.

Suninen / Lehtinen

Ford Fiesta WRC

+1:24.5

9.

Katsuta / Barritt

Toyota Yaris WRC

+1:59.6

10.

Huttunen / Lukka

Hyundai i20 R5

+4:03.0

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!