Θρίαμβος Τάνακ και Τοyota στο Ράλι Φινλανδίας

Gazzetta team
Δύο Toyota Yaris WRC κατέκτησαν με τους Τάνακ και Λάτβαλα την πρώτη και την τρίτη θέση στο Ράλι Φινλανδίας, όπου ο Όστμπεργκ μπήκε σφήνα ανάμεσά τους οδηγώντας ένα Citroen C3 WRC.

Μία πειστική παράσταση νίκης έδωσε ο Οτ Τάνακ στο Ράλι Φινλανδίας, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση, αλλά σημείωσε και τον καλύτερο χρόνο στην υπερειδική με την οποία ολοκληρώθηκε ο αγώνας. Ήταν η τέταρτη νίκη στο WRC για τον Εσθονό οδηγό του Toyota Yaris WRC, τον οποίο υποδέχθηκαν στον τερματισμό εκατοντάδες συμπατριώτες του ανεμίζοντας σημαίες της χώρας τους.

Η Toyota είχε προετοιμαστεί άριστα για τον αγώνα, καθώς η ομάδα του Τόμι Μάκινεν έπαιζε ουσιαστικά στην…έδρα της, αφού το σέρβις παρκ απείχε λίγα λεπτά απόσταση από τις εγκαταστάσεις της. Οι δοκιμές των Ειδικών Διαδρομών διάρκεσαν πάνω από δύο εβδομάδες, κάτι που τελικά απέδωσε καρπούς με τη νίκη του 30χρονου Τάνακ.

Ικανοποίηση επικρατούσε και στο στρατόπεδο της Citroen για τη δεύτερη θέση του Ματς Όστμπεργκ, που αξιοποίησε τη νέα γεωμετρία των αναρτήσεων του C3 WRC. Ήταν το καλύτερο εφετινό αποτέλεσμα του Νορβηγού, ο οποίος άντεξε την τελευταία ημέρα στην αυξημένη πίεση του Γιάρι Μάτι Λάτβαλα και παρέμεινε τελικά δεύτερος και…ευτυχισμένος, αφήνοντας τον αντίπαλό του τρίτο.

Την Κυριακή το πρωί εγκατέλειψε ο Λάπι λόγω ατυχήματος με το Toyota Yaris WRC και έτσι ανέβηκε στην τέταρτη θέση ο Νεοζηλανδός Χάιντεν Πάντον με Hyundai i20 WRC, η οποία του τόνωσε την αυτοπεποίθηση σε μία περίοδο, όπου δεν γνωρίζει ακόμη το μέλλον του με την κορεάτικη ομάδα.

Ο Σεμπαστιάν Οζιέ ήταν ο μόνος οδηγός της ομάδας M-Sport, που οδήγησε το Ford Fiesta WRC με το νέο αεροδυναμικό πακέτο και αμορτισέρ τη ΖF. Ο Οζιέ άλλαζε συνεχώς ρυθμίσεις, χωρίς να βρει κάποια ικανοποιητική και τερμάτισε πέμπτος χάρη στη βοήθεια των άλλων δύο ομόσταβλων οδηγών. Ο μεν Εβανς έκοψε επίτηδες ρυθμό, ο δε Σούνινεν καθυστερούσε να σφραγίζει τα χαρτιά στις ΕΔ.

Ακόμη όμως και πέμπτος, ο Οζιέ κατάφερε να μειώσει άλλους έξι βαθμούς τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Νεβίλ, που ξεκινούσε πρώτος την Παρασκευή στις πιο στεγνές ΕΔ του Ράλι Φινλανδίας εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ένα οδηγικό λάθος του Βέλγου, εξαιτίας του οποίου υποχρεώθηκε να ξεκινήσει και το Σάββατο ως ένας από τους πρώτους, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελικά ένατος.

Με τη νίκη του στη Φινλανδία έφτασε ο Τάνακ τους 107 βαθμούς και βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος WRC πίσω από τον Νεβίλ με 153 βαθμούς και τον Οζιέ με 132. Ωστόσο τόνισε, ότι η σκέψη του πηγαίνει στο πρωτάθλημα, αλλά αγώνα αγώνα. Ο επόμενος αγώνας του WRC είναι το Ράλι Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 19 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα του Ράλι Φινλανδίας

1.

Tänak / Järveoja

Toyota Yaris WRC

2:35:18.1

2.

Östberg / Eriksen

Citroën C3 WRC

+0:32.7

3.

Latvala / Anttila

Toyota Yaris WRC

+0:35.5

4.

Paddon / Marshall

Hyundai i20 WRC

+1:35.6

5.

Ogier / Ingrassia

Ford Fiesta WRC

+2:15.0

6.

Suninen / Markkula

Ford Fiesta WRC

+2:19.2

7.

Evans / Barritt

Ford Fiesta WRC

+2:29.5

8.

Breen / Martin

Citroën C3 WRC

+3:08.4

9.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+3:51.8

10.

Pietarinen / Raitanen

Škoda Fabia R5

+10:00.3