Η Tesla κυριαρχεί και στην Ελλάδα

Νίκος Γιαννούλας
Η Tesla κυριαρχεί και στην Ελλάδα
Η αμερικανική μάρκα μόλις ήρθε στη χώρα μας και κατάφερε με ένα μόνο μοντέλο να ανέβει στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Συνεχή ρεκόρ ανόδου της ζήτησής τους καταγράφουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, με το ποσοστό των ταξινομήσεών τους επί του συνόλου της αγοράς να έχει φτάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021 το 5,53%, ενώ ειδικά το μήνα Μάρτιο ήταν ακόμα μεγαλύτερο, στο 6,43%.

Για τις συγκρίσεις σας, πέρυσι όλο το χρόνο είχαν διατεθεί συνολικά 2.135 αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός τους φτάνει ήδη στα 1.297. Πιο ενδεικτικό είναι σίγουρα το ποσοστό τους επί του συνόλου της αγοράς, που πέρυσι ήταν μόλις 2,64%, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος υπερδιπλασιάστηκε στο 5,53%.

Tesla Rules

Από την εντυπωσιακά ανοδική πορεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως κατηγορία στην αγορά, μια περίπτωση πραγματικά εντυπωσιάζει. Αυτή της Tesla, που κατάφερε με εμπορική παρουσία μόλις λίγων μηνών, να βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Για πρώτη φορά μάλιστα, ένα ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρίας ξεπερνά σε πωλήσεις τα plug-in υβριδικά και ειδικότερα το Volvo XC40, που εδώ και ένα χρόνο περίπου είχε πακτωθεί στην κορυφή.

Το Model 3 έχει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη –πλέον και στην Ελλάδα. Το αμερικανικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο φαίνεται πως συγκινεί ιδιαίτερα τους Έλληνες, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 το προτίμησαν 168 αγοραστές, ποσοστό 12,95% επί του συνόλου της κατηγορίας.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Tesla 3 προσπέρασε εύκολα το Volvo XC40, από το οποίο ταξινομήθηκαν 123 αντίτυπα, αλλά και το BMW X1 PHEV που βρέθηκε στην τρίτη θέση με 94 ταξινομήσεις.

Το επίτευγμα της Tesla εξηγείται πολλαπλώς, λόγω της τεράστιας δημοσιότητας της μάρκας σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως λόγω των πολύ προηγμένων χαρακτηριστικών των μοντέλων της. Ταυτόχρονα όμως, δεν παύει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια μάρκα με παρουσία στην Ελλάδα μόλις από το καλοκαίρι του 2020, με ένα μόνο σημείο επίδειξης των μοντέλων της στην Αθήνα και πωλήσεις αποκλειστικά online, κατάφερε να ηγηθεί της αγοράς.

Το Tesla Model 3 είναι, για τους λάτρης της ηλεκτροκίνησης, το ιερό δισκοπότηρο. Η αυτονομία του με μια φόρτιση φτάνει στα 617 χιλιόμετρα στην έκδοση long range, ενώ ακόμα και στη βασική ξεπερνά τα 448. Οι επιδόσεις του, επίσης, είναι εντυπωσιακές, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα από 3,3 – 5,6 δλ. ανάλογα με την έκδοση.

Τέλος, το μοντέλο έχει επιτύχει την κορυφαία βαθμολογία παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία του σύμφωνα με τον Euro NCAP, ενώ, ταυτόχρονα, διαθέτει και τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης Autopilot, τα οποία είναι τα πλέον προηγμένα που υπάρχουν. Το κόστος του Model 3 στη χώρα μας ξεκινά από τις 40.000 περίπου ευρώ, με την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Κατακλυσμός ηλεκτρικών στην αγορά

Ο υπερδιπλασιασμός της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος σε σχέση με πέρυσι, όπου η κατηγορία και πάλι είχε παρουσιάσει μια αύξηση πάνω από 300%, επιτάχυνε τις εξελίξεις και σε επίπεδο εισαγωγής νέων μοντέλων.

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι αρχικά διστακτικοί Έλληνες εισαγωγείς διαθέτουν πλέον στη χώρα μας κάθε νέο μοντέλο των κατασκευαστών που εκπροσωπούν.

Για τους παραπάνω λόγους, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση 68 μοντέλα διαφορετικά plug-in και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όλων των κατασκευαστών, με τη σχετική λίστα να αυξάνεται διαρκώς.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την κατάταξη με βάση τις ταξινομήσεις του πρώτου τριμήνου, των 10 πρώτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Τα στοιχεία εκδίδει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!