10 στοιχεία της Mercedes EQS που πρέπει να μάθετε (pics & vid)

Νίκος Γιαννούλας
10 στοιχεία της Mercedes EQS που πρέπει να μάθετε (pics & vid)
Η γερμανική μάρκα δημιούργησε με την νέα της, αμιγώς ηλεκτρική, ναυαρχίδα, ένα καλειδοσκόπιο τεχνολογικών καινοτομιών που έρχεται από το μέλλον.

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μοντέλο της σειράς S, ο κόσμος του αυτοκινήτου υποκλίνεται. Χωρίς τον πέλεκυ του κόστους να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι των Γερμανών μηχανικών, η προσφορά σε νέα μηχανολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα είναι εντυπωσιακή και, κυρίως, πρωτόγνωρη.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν 10 χαρακτηριστικά της νέας Mercedes E που φέρνουν τον κόσμο του αυτοκινήτου ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον του.

1. Στρίβοντας με τα τέσσερα

Πως ένα μεγάλο αμάξωμα 5,2 μέτρων μπορεί να παρκάρει εύκολα; Μα φυσικά με τετραδιεύθυνση. Οι πίσω τροχοί έχουν ελευθερία στρέψης 4,5 μοιρών που προαιρετικά μπορείς να φτάσει έως και τη γωνία των 10 μοιρών. Αυτή η δυνατότητα καθιστά την EQS τόσο ευέλικτη όχι όσο ένα Smart, αλλά τουλάχιστον όσο ένα τυπικό μικρό – μεσαίο αυτοκίνητο 4,5 μέτρων.

2. Ο μεγαλύτερος αδελφός

Αν κάποιος νοιώθει εντός της EQS ότι τον παρακολουθούν, σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μανία καταδίωξης. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, το αυτοκίνητο διαθέτει ως 350 αισθητήρες. Σε αυτόν τον αριθμό έρχονται να προστεθούν ραντάρ και κάμερες. Οι αισθητήρες καταγράφουν, για παράδειγμα, αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, όπως επίσης το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών.

3. Πόσα ηχεία είναι αρκετά;

Ακόμα και αν στο σπίτι σας έχετε το κορυφαίο home cinema με ηχητική κάλυψη Dolby Surround, μάλλον ο αριθμός των ηχείων του δεν θα φτάνει αυτόν της EQS. Το κορυφαίο ηχοσύστημα Burmester, περιλαμβάνει 15 μεγάφωνα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία, συνολικής ισχύος 710 watt.

4. MBUX όπως Cray

Ακόμα και ο πιο διάσημος υπέρ υπολογιστής θα ωχριούσε μπροστά στην υπολογιστική ισχύ του συστήματος πολυμέσων της EQS. Σημειώστε τον 8πύρηνο επεξεργαστή, τη μνήμη RAM 24 GB και την ταχύτητα μνήμης RAM των 46,4 GB ανά δευτερόλεπτο. Στα παραπάνω προσθέστε και τη λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει στο σύστημα πολυμέσων να προσαρμόζει τη λειτουργία τους στις ανάγκες του οδηγού!

5. Φώτα για βραδινό τελικό ποδοσφαίρου

Το σύστημα DIGITAL LIGHT διαθέτει μια μονάδα φώτων με τρεις εξαιρετικά ισχυρές λυχνίες LED σε κάθε προβολέα, το φως των οποίων διαθλάται και κατευθύνεται από 1,3 εκατομμύρια μικρο-κάτοπτρα. Έτσι, η ανάλυση υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια pixel στους προβολείς της EQS. Προβολείς γηπέδων – EQS, στάνταρ 2.

6. Προσωπική βοηθός

Η υπέροχη φωνή που αποκρίνεται στις ηχητικές μας εντολές και ενεργοποιείται με το Hey Mercedes, απαντά μόνο σε ότι τη ρωτάς και ποτέ με τη λέξη «τίποτα» στην ερώτηση «τι έχεις». Αλλά καθώς μετά βίας πήραμε το Lower του Palso στα αγγλικά, το γεγονός ότι μπορεί να αντιληφθεί και να επικοινωνήσει σε 27! γλώσσες είναι εξοργιστικό.

7. Αυτοκίνητο πιο ικανό από τον οδηγό του

Κι όμως, εκεί που ο οδηγός μπορεί να κάνει λάθος, η EQS δεν μπορεί. Εξοπλισμένη με συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης επιπέδου 3, μπορεί πλέον να επιταχύνει, να επιβραδύνει, να διατηρεί την πορεία της ή να αλλάζει λωρίδα χωρίς ο οδηγός να κρατά το τιμόνι. Φυσικά, αναγνωρίζει άλλα οχήματα ή πεζούς στις διασταυρώσεις και σταματά αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος.

8. Άγχος αυτονομίας τέλος

Η κορυφαία εκδοχή του μοντέλου από άποψη χωρητικότητας μπαταρίας μπορεί με μια πλήρη φόρτιση να καλύψει απόσταση έως 770 χλμ! Απίστευτη εμβέλεια, ενώ σε ισχυρό ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να ανακτήσει ενέργεια για ακόμα 300 χλμ. κίνησης. Σε αντίστοιχους φορτιστές, η ανάκτηση ενέργειας των μπαταριών έως το 80% της χωρητικότητάς τους απαιτεί μόλις 31 λεπτά.

9. Αθόρυβη σαν κουκουβάγια

Ως ηλεκτρική, η EQS ακούγεται ελάχιστα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τη Mercedes. Το μοντέλο επιτυγχάνει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή στον κόσμο με τιμή 0,20, κάτι που το καθιστά όχι μόνο αποτελεσματικό ενεργειακά, αλλά και εξαιρετικά αθόρυβο. Όταν στα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα από μια ταχύτητα και πάνω ακούγονται μόνο ο αέρας και τα ελαστικά, στην EQS ακούγεται... τίποτα.

10. Mutliplex σε τροχούς

Με το MBUX Hyperscreen, τρεις οθόνες πίσω από μια ενιαία γυάλινη επιφάνεια συνθέτουν μία εντυπωσιακή κυρτή μονάδα απεικόνισης στο ταμπλό, πλάτους περίπου 1,5 μέτρων! Το εμβαδόν που αντιλαμβάνονται οι επιβάτες είναι 2.432,11 τ. εκ. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό, το προαιρετικό head-up display έχει εμβαδόν αντίστοιχο μιας οθόνης με διαγώνιο 77 ιντσών. Η μονάδα απεικόνισης αποτελείται από ένα υψηλής ανάλυσης matrix 1,3 εκατομμυρίων κατόπτρων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!