Τεράστιες οι απώλειες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από την πανδημία

Νίκος Γιαννούλας
Τεράστιες οι απώλειες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από την πανδημία
Μέσα στο 2020 η παραγωγή οχημάτων μειώθηκε 22,9% στις χώρες της Ε.Ε. και το Ενωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους για το 2020 από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχτηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, λόγω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι απώλειες παραγωγής σε όλη την Ε.Ε. λόγω της COVID-19 ανήλθαν σε 4.243.577 οχήματα. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 22,9% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. το 2019 και περιλαμβάνει επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία.

Αυτές οι απώλειες οφείλονται στο κλείσιμο των εργοστασίων (κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου) και του γεγονότος ότι η παραγωγική ικανότητα δεν επέστρεψε ακόμη στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Αυτό το γεγονός έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς με την παραγωγή οχημάτων συνδέονται εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα, στον παραγωγικό, επισκευαστικό αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών.

Όπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα που ακολουθεί, μεγάλες χαμένες ήταν φυσικά οι πιο ισχυρές βιομηχανικά χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ενωμένο Βασίλειο.

Επίδραση στην παραγωγή λόγω COVID-19 ανά χώρα

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!