Θα επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Gazzetta team
Κίνητρα όπως τη μείωση φόρου, τέλους ή επιδότησης της τιμής αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, όπως επίσης τη δωρεάν στάθμευσή τους σε ελεγχόμενους χώρους.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει μία δέσμη μέτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, στο συνέδριο Electromobility 2020 στο πλαίσιο της τριήμερης εκδήλωσης Eco-Fest 2020 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Στην ομιλία της υπογράμμισε η κα. Σδούκου, ότι τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. κατέλαβαν πέρυσι ένα μερίδιο χαμηλότερο του 1% στο σύνολο των πωλήσεων, όταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κυμαίνονται γύρω στο 4% έως 5% και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις –όπως η Ολλανδία με 10% και η Νορβηγία με σχεδόν 50%- βρίσκονται ακόμη ψηλότερα. Μάλιστα η Αθήνα και το Μιλάνο επιβαρύνονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη με ρύπους, προερχόμενους από τα οχήματα και τις μεταφορές. Σε αυτές τις δύο πόλεις το ποσοστό των συγκεκριμένων ρύπων επί των συνολικών ανέρχεται σε 75%.

Φιλόδοξοι στόχοι την επόμενη δεκαετία

Αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που οφείλεται στον γερασμένο και ρυπογόνο στόλο οχημάτων στην Ελλάδα, θα αποτελέσει η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με στόχο ένα στα τρία οχήματα που θα πωλούνται στη χώρα μας το 2020 να είναι ηλεκτρικά. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα για την απόκτηση ή τη χρήση οχημάτων τέτοιας τεχνολογίας, όπως έχει αποδειχθεί και σε πολλές άλλες χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μελετά η ελληνική κυβέρνηση κίνητρα όπως κάποια μείωση φόρου ή τέλους ή ακόμη και επιδότηση της τιμής αγοράς ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου. Ταυτόχρονα εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η δωρεάν στάθμευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ελεγχόμενους χώρους, ενώ θα αναπτυχθεί με ταχύτητα το δίκτυο σημείων επαναφόρτισης για τα συγκεκριμένα μοντέλα εντός των ελληνικών πόλεων και στους αυτοκινητοδρόμους.

Κρίσιμος ο ρόλος των Δήμων

Ειδική έμφαση θα δοθεί για κίνητρα σε επαγγελματικά οχήματα, ταξί, ηλεκτρικά σκούτερ, κλπ. Όλο το πακέτο των μέτρων θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και αφού έχει γίνει αναλυτική επεξεργασία και κοστολόγηση των κινήτρων. Η κα. Σδούκου τόνισε επίσης, ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης. Επίσης κάλεσε τους ιδιώτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση, στις βιώσιμες μετακινήσεις και γενικότερα στην πράσινη ενέργεια.