Με 1000 ίππους το hypercar της Toyota

Gazzetta team
Με 1000 ίππους το hypercar της Toyota
Η Toyota μεγαλώνει την γκάμα GR, καθώς σκοπεύει να λανσάρει το παντοδύναμο υβριδικό GR Super Sport το 2022.

Η ιαπωνική φίρμα έχει ξεκινήσει την παραγωγή μοντέλων υψηλών επιδόσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αρχή έγινε με το Yaris και πλέον έχουμε την GR Supra και το GR 86, ενώ έντονες φήμες κυκλοφορούν σχετικά με GR έκδοση της Corolla.

Το 2018 η Toyota είχε παρουσιάσει το GR Super Sport Concept, το οποίο προόριζε να περάσει στην παραγωγή. Το πρωτότυπο ήταν η βάση ώστε να δημιουργηθεί το GR010 Hybrid Hypercar, το οποίο πραγματοποίησε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) στις αρχές Μαΐου. Μάλιστα κατέκτησε την νίκη στις 6 Ώρες του Spa.

Οι κανονισμοί του WEC μέχρι να οριστικοποιηθούν άλλαξαν σημαντικά, με τον εκάστοτε κατασκευαστή να μην είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει έκδοση δρόμου για το Le Mans Hypercar. Όμως όπως όλα δείχνουν η απόφαση έχει παρθεί ώστε η έκδοση δρόμου να περάσει στην παραγωγή, αρχής γενομένης από το 2022.

Το GR Super Sport θα φοράει τον 3.0 λίτρων V6 turbo κινητήρα που χρησιμοποιεί και η αγωνιστική έκδοση. Μαζί με το υβριδικό σύστημα, η ιπποδύναμη θα αγγίζει τα 1000 άλογα, ενώ η αγωνιστική έκδοση αποδίδει σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς τα 700 άλογα. Προς το παρόν είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργεί το υβριδικό σύστημα, με την Toyota να έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί με κάτι διαφορετικό.

Στο πλαίσιο των 24 Ωρών του Le Mans το 2020, είδαμε μια ειδική έκδοση του GR Super Sport δίχως οροφή. Το πρωτότυπο παρέδωσε το τρόπαιο του αγώνα στη διοργανώτρια αρχή και πραγματοποίησε μερικούς γύρους επίδειξης. Η έκδοση παραγωγής όμως αναμένεται να είναι coupe και θα τεθεί αντιμέτωπο με την Mercedes AMG One και την Aston Martin Valkyrie.

O αριθμός μονάδων προς το παρόν είναι άγνωστος, όμως αναμένεται να είναι περιορισμένος. Το GR Super Sport θα τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας GR και θα είναι το σημείο αναφοράς για την ιαπωνική εταιρεία που μεταφέρει την τεχνολογία των αγώνων στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Στην Κατηγορία Le Mans Hypercar αναμένεται να δούμε το 2022 την Peugeot να μπαίνει στο παιχνίδι, ενώ το 2023 η Ferrari θα εισέλθει επίσης στην κατηγορία. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες από αυτές τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα περάσουν στη παραγωγή εκδόσεις δρόμου των αγωνιστικών αυτών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!