Το Audi Q4 e-tron αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Το Audi Q4 e-tron αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο (pics & vid)
Γεμάτο τεχνολογία και χαρακτήρα, το νέο Q4 e-tron και Q4 e-tron Sportback έρχεται για να τοποθετήσει την Audi στην καρδιά της μεσαίας κατηγορίας ηλεκτρικών SUV.

Η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση δεν σταματά ποτέ από την Audi. Το νεότερο τέκνο της μάρκας ακούει στο όνομα Q4 e-tron και Q4 e-tron Sportback, έχει να επιδείξει υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο, ενώ οπτικά είναι ένα γνήσιο Audi ενσωματώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μοντέλων της εταιρείας, όμως παράλληλα πάει ένα βήμα μπροστά, σε μια πιο φουτουριστική λογική.

Ηλεκτρικό, κόμπακτ και πολυτελές

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της μάρκας στην κόμπακτ κατηγορία. Φυσικά μιλάμε για μια premium υλοποίηση βάζοντας την πολυτέλεια και την τεχνολογία σε προτεραιότητα, όπως οφείλει η Audi ως ένα executive brand. Τα Q4 e-tron και Q4 e-tron Sportback αποπνέουν δυναμισμό από την πρώτη ματιά.

Μεγάλοι τροχοί, έντονες ακμές, σαφής σχεδιαστική γραμμή και εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω, είναι η συνταγή που χρησιμοποίησαν για να συνοδεύσουν το ηλεκτρικό τους SUV. Η σχεδιαστική του γλώσσα εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς ωστόσο, όπως αυτόν της αεροδυναμικής. Το Q4 e-tron έχει συντελεστή 0,26 Cd. έναν από τους χαμηλότερους που έχουμε συναντήσει ποτέ σε SUV.

Πλούσιος και ψηφιακός εσωτερικός κόσμος

Στο εσωτερικό οι σχεδιαστές της Audi είχαν μια μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και έφτιαξαν ένα ψηφιακό, απολύτως σύγχρονο περιβάλλον. Ο οδηγός έχει μπροστά του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων. Στην κεντρική κονσόλα βλέπουμε την οθόνη που προβάλλει τις ενδείξεις του συστήματος πολυμέσων και χαμηλότερα, υπάρχουν χειριστήρια για τον κλιματισμό, τα προγράμματα οδήγησης και πολλά ακόμη.

Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει όμως, είναι στους χώρους. Το νέο Q4 e-tron βασίζεται στην πλατφόρμα MEB που έχει εξελιχθεί από το Volkswagen Group ειδικά για ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Το μήκος του φτάνει στα 4.590 χιλιοστά, οπότε δεν το λες και... μικρό, ενώ με πλάτος στα 1.865 χιλιοστά εξασφαλίζει μεγάλη άνεση ακόμη και για πέντε επιβάτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το μεταξόνιο φτάνει στα 2,76 μέτρα.

Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 526 λίτρα, ενώ στην καμπίνα υπάρχουν χώροι αποθήκευσης μικροαντικειμένων με χωρητικότητα σχεδόν 25 λίτρα.

Άκρως επικοινωνιακό

Στην παρουσίαση του Q4 e-tron η Audi αναφέρθηκε σε τέσσερις τρόπους «επικοινωνίας» του αυτοκινήτου με τον οδηγό. Αρχικά, οι οθόνες για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και η κεντρική οθόνη του infotainment, στη συνέχεια οι φωνητικές εντολές και το προαιρετικό Head-Up Display που βοηθά στη σωστή πληροφόρηση χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.

Οι άνθρωποι της μάρκας λοιπόν τόνισαν ότι το HUD δεν θα έχει μόνο τις κλασικές λειτουργίες προβολής αλλά και μια τρισδιάστατη, επαυξημένης πραγματικότητας, που θα προβάλλει ενδείξεις σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων από το αυτοκίνητο και σε μια διαγώνιο των 70 ιντσών.

Φυσικά οι πληροφορίες θα είναι ορατές αποκλειστικά από τον οδηγό και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην αναζήτηση μιας επαφής στο κινητό τηλέφωνο, την προβολή του συστήματος πλοήγησης και πολλά ακόμη. Το ρόλο του Head-Up Display τον έχει μια οθόνη που μέσα από ειδικά κάτοπτρα παίρνει τη μορφή που περιγράφουμε παραπάνω, φέρνοντας στα μάτια του οδηγού μια πεντακάθαρη οθόνη πληροφοριών. Ο ρυθμός ανανέωσης της συγκεκριμένης οθόνης βρίσκεται στα 60 Hz. Να αναφέρουμε ότι το ψηφιακό καντράν Audi Virtual Cockpit έχει διαγώνιο 10,25 ιντσών, ενώ το τετράκτινο τιμόνι ενσωματώνει high tech χειριστήρια με λειτουργίες swipe και tap για την ευκολότερη περιήγηση μέσα στα μενού.

300 άλογα και φόρτιση-αστραπή

Το νέο Audi Q4 e-tron έρχεται με δύο χωρητικότητες μπαταριών, στα 52 και 77 kWh. Οι εκδόσεις είναι τρεις, η Q4 e-tron 35, Q4 e-tron 40 και Q4 e-tron 50, με την τελευταία να έχει αυτονομία στα 450 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Το Q4 e-tron έχει έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οπότε το σηματάκι quattro συνοδεύει το μοντέλο. Συνδυαστικά αποδίδουν 300 ίππους με 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,3 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την Audi, το νέο Q4 e-tron υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως 125 kW και μπορεί να γεμίσει το 80% της μπαταρίας του μέσα σε 30 με 35 λεπτά, αν υπάρχει ο ανάλογος φορτιστής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!