Ιδού η ισχυρότερη Pagani όλων των εποχών με 850 άλογα (vids)

Πέτρος Σηφαλάκης
Η νέα Huayra R είναι ένα αυτοκίνητο που προορίζεται μόνο για χρήση στην πίστα και η Pagani έβαλε όλη της την τέχνη για να δημιουργήσει ένα πραγματικό ποίημα, κόντρα στις τάσεις της εποχής.

Ευτυχώς ακόμη και σήμερα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κάνουν παρέλαση γύρω μας, υπάρχουν μερικές εταιρείες που δεν φοβούνται να φορέσουν έναν ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα στα μοντέλα τους. Η Pagani ανέκαθεν είχε κάτι «πρωτόγονο» στο DNA της και για αυτό τη λατρεύει ο κόσμος, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει τα λεφτά να αγοράσει μια Pagani ή όχι. Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της μάρκας ονομάζεται Huayra R.

Πρόκειται για την ισχυρότερη Pagani που έχουμε δει ποτέ και παράλληλα, μια από τις πιο «ειδικές». Τόσο ειδική που δεν μπορεί να βγάλει πινακίδες κυκλοφορίας για το δημόσιο δρόμο. Προορίζεται αποκλειστικά για την πίστα.

Εφοδιάζεται με έναν ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα των 6.0 λίτρων που προέρχεται από την AMG και προκαλεί ανατριχίλα με τον ήχο του, όπως θα διαπιστώσετε και στα βίντεο παρακάτω. Η απόδοση φτάνει τους 850 ίππους με 750 Nm ροπής και ο κόφτης επεμβαίνει στις 9.200 στροφές ανά λεπτό!

Το βάρος της έχει κρατηθεί μόλις στα 1.050 κιλά. Στο μυαλό μας δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πως θα πηγαίνει ένα αυτοκίνητο 850 ίππων με τόσο χαμηλό βάρος. Το κιβώτιο είναι ένα σειριακό των έξι σχέσεων, το οποίο στέλνει την ισχύ του V12 μόνο στον πίσω άξονα.

Η ανάρτηση κατασκευάζεται από σφυρήλατο αλουμίνιο, είναι ανεξάρτητη με διπλά ψαλίδια και ελικοειδή ελατήρια. Σφυρήλατοι είναι και οι τροχοί των 19 ιντσών, οι οποίοι φιλοξενούν στο εσωτερικό τους φρένα της Brembo με carbon-ceramic δίσκους 410 χιλιοστών εμπρός με εξαπίστονες δαγκάνες.

Από το οπτικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας βλέπουμε ότι η Pagani ανασχεδίασε πάρα πολλά μέρη του αμαξώματος, κυρίως για να υπάρξει όφελος στην αεροδυναμική και η Huayra R να αποκτήσει ακόμη περισσότερη κάθετη δύναμη ώστε να τη χρησιμοποιεί ανάλογα στην πίστα.

Φυσικά η «πιστάδικη» φύση του φαίνεται σε όλα τα επίπεδα, όπως και σε αυτό της ασφάλειας. Έχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, αγωνιστικά carbon καθίσματα με ζώνες έξι σημείων, roll cage για την προστασία των επιβατών και αντιπυρικές επενδύσεις.

Αν ο οδηγός το θελήσει, υπάρχει σύστημα τηλεμετρίας που του επιτρέπει μετά να δει όλα τα δεδομένα από τους γύρους του στην πίστα και τις εντολές που έδινε στο αυτοκίνητο, ενώ όσοι αγοράσουν μια Huayra R θα μπορούν να λάβουν συμμετοχή σε ειδικές εκδηλώσεις της Pagani μόνο για τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου μοντέλου.

Από track days μέχρι πρωταθλήματα και... διακοπές σε διάφορα μέρη! Η τιμή της Pagani Huayra R είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων και θα φτιαχτούν μόλις 30. Παρακάτω ακολουθούν δύο βίντεο, με το δεύτερο να αποκαλύπτει τον ανατριχιαστικό ήχο του ατμοσφαιρικού V12.