Προ των πυλών το πρώτο Volkswagen χωρίς οδηγό (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
Η έκδοση παραγωγής του ID. BUZZ θα είναι και το πρώτο αυτοκίνητο της Volkswagen που θα ενσωματώνει πλήρως αυτόνομη τεχνολογία επιπέδου 5, ύστερα από επίσημη δήλωση της φίρμας.

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα από τα μεγάλα trends της αυτοκίνησης που θα κατακλύσουν την αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. H Volkswagen ήδη κάνει βήματα στην εξέλιξη της τεχνολογίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παράλληλα, δουλεύει πάνω στην αυτόνομη οδήγηση, την οποία σκοπεύει να εισάγει στην αγορά μέσα σε λιγότερα από πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία δήλωσε ότι η έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου ID. BUZZ που έχουμε δει εδώ και μερικά χρόνια, θα αποτελέσει το πρώτο μοντέλο τους που θα κινείται και χωρίς οδηγό. Υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί μέσα στο 2022 ενώ μέχρι και το 2025, η μάρκα θα προσφέρει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5, δηλαδή την πλήρη αυτόνομη οδήγηση που δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τον οδηγό προκειμένου να μετακινηθεί το όχημα.

Από το πρωτότυπο αυτοκίνητο στις φωτογραφίες ξεχωρίζουμε το εξόγκωμα στο πάνω μέρος, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται οι αισθητήρες και τα ραντάρ για την αυτόνομη τεχνολογία. Οι σχεδιαστές το έχουν προσαρμόσει σωστά μέσα στη σχεδίαση του ηλεκτρικού μοντέλου και δεν δείχνει «ξένο σώμα», ενώ μερικοί ακόμη αισθητήρες εντοπίζονται στον εμπρός προφυλακτήρα και το σημείο τοποθέτησης των εξωτερικών καθρεπτών. Φυσικοί εξωτερικοί καθρέπτες δεν υπάρχουν όπως βλέπουμε και προφανώς, έχουν αντικατασταθεί από κάμερες που προβάλλουν εικόνα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το Volkswagen Group δίνει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην αυτόνομη οδήγηση και έχει φτιαχτεί ένα ειδικό τμήμα το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο γερμανικός όμιλος έχει επενδύσει και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε μια εταιρεία για να τους παρέχει ένα αξιόπιστο, ασφαλές λογισμικό πάνω στο οποίο θα βασίζεται το σύστημα αυτόνομης κίνησης του οχήματος. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν επιλογές στα λεγόμενα «κοινόχρηστα» οχήματα που στο μέλλον θα αποκτήσουν μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα του περισσότερου κόσμου. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στην αυτόνομη τεχνολογία υποστηρίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ανάμεσα σε συγκεκριμένες πόλεις με τα αυτοκίνητά μας χωρίς να χρειαστεί να οδηγήσουμε καθόλου!