Ξεπούλησαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία

Gazzetta team
Ξεπούλησαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία
Σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές στη Γερμανία, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι πωλήσεις τους τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ένωση των επίσημων εμπόρων αυτοκινήτων της Γερμανίας ZDK, η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

«Η έλλειψη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχει να κάνει τόσο με τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία της Covid-19. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας ξεκίνησαν με την αύξηση των κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο» δήλωσε ο πρόεδρος της ZDK Τόμας Πέκρουν. Για να συμπληρώσει ότι «και η πανδημία καθυστέρησε κατά μερικές εβδομάδες την παραγωγή των νέων ηλεκτρικών μοντέλων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγεθυνθεί ακόμα περισσότερο».

Τριπλασιασμός πωλήσεων το 2020

Στη Γερμανία οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τριπλασιάστηκαν το 2020, σε σχέση με το 2019. Οι συνολικές τους ταξινομήσεις πέρυσι έφτασαν περίπου στις 195.000 μονάδες και το ποσοστό τους επί του συνόλου των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα το 6,7%.

Η τάση αυτή μάλιστα συνεχίζεται, καθώς και τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκε διπλασιασμός περίπου των ταξινομήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η ίδια τάση παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι αναμονή ειδικά για νέα ηλεκτρικά μοντέλα να φτάνει τους μήνες.

Κυρίαρχος, πλέον, η VW

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Υπηρεσίας Μεταφορών (KBA) η Volkswagen διάθεσε 4.562 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Ιανουάριο του 2021, περισσότερα από τα διπλάσια σε σχέση με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της.

Δεύτερα σε ταξινομήσεις ήταν τα ηλεκτρικά Smart με 1833 μονάδες, τα Renault με 1344, τα Hyundai με 1281 και τα BMW με 899 ταξινομήσεις έκλεισαν το γερμανικό top 5. H Tesla είχε μόλις 453 ταξινομήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, από τις οποίες σχεδόν όλες αφορούσαν το Model 3.

Η κυριαρχία της Volkswagen στην αγορά EV στη Γερμανία είναι ακόμη ισχυρότερη από ό, τι υποδεικνύουν τα στοιχεία. Ως όμιλος, διαθέτει επίσης ηλεκτρικά Porsche, Audi, Skoda και Seat, που προσθέτουν 2.400 επιπρόσθετες ταξινομήσεις. Έτσι, στο σύνολό της κατέχει το 39% της γερμανικής αγοράς EV.

Σε επίπεδο μοντέλων, το Volkswagen ID.3 ηγείται άνετα με 1799 πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το e-Up πέτυχε 1.446 ταξινομήσεις και βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Το Smart ForTwo κατέλαβε την τρίτη θέση με 1.271 ταξινομήσεις, το Hyundai Kona την τέταρτη με 1.170 και την πεντάδα ολοκληρώνει το Renault ZΟΕ με 1.166 ταξινομήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!