Η νέα Toyota Supra ντριφτάρει μόνη της (vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Έχετε ξαναδεί ποτέ μπάντα με τον οδηγό να έχει τα χέρια του στα γόνατα; Ε, με τη νέα Toyota Supra θα το δείτε και αυτό.

Η αυτόνομη οδήγηση δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα και τα νέα συστήματα που θα αναλαμβάνουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά μας έρχεται για να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους. Τι δουλειά έχει λοιπόν η εξέλιξη ενός αυτόνομου συστήματος που μπορεί να μας ντριφτάρει το αυτοκίνητο; Η Toyota σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford εξελίσσει ένα λογισμικό το οποίο έχει αντανακλαστικά και ικανότητες ενός... οδηγού αγώνων.

Ο υπολογιστής μπορεί να χειριστεί το τιμόνι, το γκάζι, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα φρένα ιδανικά, ώστε η Supra που χρησιμοποιείται ως το αυτοκίνητο επίδειξης, να γυρνά μόνη της και να μπορεί να κρατά την πορεία της με ανάποδο τιμόνι. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πρότζεκτ, με αυτό τον τρόπο ο υπολογιστής θα μπορεί να διορθώσει την τροχιά του οχήματος σε κάθε περίπτωση.

Ακόμη και σε επιφάνειες μηδενικής πρόσφυσης, το αυτόνομο σύστημα λειτουργίας θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διορθώσει την πορεία αν κάτι πάει στραβά. Ο υπολογιστής θα έχει πολύ καλές ικανότητες χειρισμού, ισάξιες με έναν οδηγό αγώνων. Έτσι η οδική ασφάλεια θα αναβαθμιστεί και τα τροχαία ατυχήματα θα γίνουν πολύ λιγότερα. Παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια ειδικά διαμορφωμένη Toyota Supra νέας γενιάς να πηγαίνει με το πλάι και ο οδηγός της να... πίνει καφέ.