Πώς καταθέτουμε ηλεκτρονικά τις πινακίδες οχημάτων;

Gazzetta team
Πώς καταθέτουμε ηλεκτρονικά τις πινακίδες οχημάτων;
Γρήγορα και εύκολα μέσα από τον υπολογιστή μας θα γίνεται πλέον η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας ενός οχήματος, χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να επισκευθεί τη ΔΟΥ.

Με πέντε κινήσεις θα γίνεται η ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων. Η εφαρμογή αφορά σε όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και έτσι να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην αρχική σελίδα των τελών κυκλοφορίας, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:

  • Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών
  • Να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι

  1. Το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
  2. Δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Αξίζει να αναφερθεί πως εάν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!