Η Ιαπωνία έτοιμη να αποχωριστεί τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα

Gazzetta team
Η Ιαπωνία έτοιμη να αποχωριστεί τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα
Ολική στροφή ετοιμάζεται να κάνει η Ιαπωνία σε ο,τι αφορά την αυτοκίνηση, αφού σκοπεύουν να καταργήσουν εντελώς τα μοντέλα βενζίνης και να εστιάσουν στα ηλεκτρικά και τα υβριδικά.

Η Ιαπωνία στοχεύει στην εξάλειψη των βενζινοκίνητων οχημάτων μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή. Η στρατηγική του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Yoshihide Suga, στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα και στην ώθηση της πράσινης ανάπτυξης η οποία αναμένεται να δημιουργήσει αξία ίση με 2 τρισ. δολάρια το χρόνο έως το 2050.

Ο Suga έχει καταστήσεις τις πράσινες επενδύσεις κορυφαία προτεραιότητα και διακηρύσσει ότι θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας που επλήγη από την πανδημία COVID-19. Στόχος είναι να ευθυγραμμίσει την Ιαπωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και άλλες οικονομίες που θέτουν φιλόδοξους στόχους εκπομπών.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές οικονομικής υποστήριξης σε εταιρείες, με στόχο πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη ύψους 90 τρισ. γιεν (870 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέσω πράσινων επενδύσεων και πωλήσεων έως το 2030 και 190 τρισ. γιεν (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2050.

Ένα πράσινο ταμείο με κεφάλαια 2 τρισ. γιεν θα υποστηρίξει τις εταιρικές επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία.

Ως προς τις μεταφορές, το σχέδιο επιδιώκει να αντικαταστήσει την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη με ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και κυψελών καυσίμου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Για να επιταχυνθεί η εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του κόστους των μπαταριών οχημάτων κατά περισσότερο από μισό έως 10.000 γιεν ή λιγότερο ανά κιλοβατώρα έως το 2030.

Στοχεύει επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης υδρογόνου σε 3 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 και σε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2050 από 200 τόνους το 2017, σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεταφορές.

Η στρατηγική εμπλέκει 14 βιομηχανίες από κλάδους καθαρής ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα στοχεύει να χρησιμοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας "όσο το δυνατόν περισσότερο" έως το 2050, κυρίως μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με στόχο αναφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αντιπροσωπεύει το 50% έως 60% της ισχύος του έθνους έως το 2050, από λιγότερο από 20 % τώρα, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!