Αλλαγές στον ΚΟΚ ανήγγειλε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Gazzetta team
Αλλαγές στον ΚΟΚ ανήγγειλε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Πολύ σύντομα θα έχουμε αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος Safe Strip, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα της οδικής ασφάλειας και στον ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τις κυριότερες διαφοροποιήσεις να αφορούν στα εξής σημεία:

  • Kατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανά βαθμό επικινδυνότητας

  • Διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο την οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος

  • Μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις κατοικημένες περιοχές

  • Ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφαλή κυκλοφορία νέων κατηγοριών οχημάτων (μικροκινητικότητα), όπως των πατινιών και άλλων προσωπικών μέσων μετακίνησης

  • Την υποχρεωτική χρήση κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών

  • Την υιοθέτηση χαμηλών προστίμων, αλλά και η προσαύξησή τους σε περιπτώσεις μη έγκαιρης πληρωμής

Online βεβαίωση και πληρωμή παραβάσεων

Ο υφυπουργός Μεταφορών εξήγγειλε επίσης τη ψηφιοποίηση της βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του ΚΟΚ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενεργοποίηση του Point System.

Οι βεβαιώσεις και οι καταχωρήσεις των παραβάσεων του ΚΟΚ θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο οδηγός δεν είναι παρών (πχ παράβαση παράνομης στάθμευσης, υπερβολική ταχύτητα). Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM. Στην περίπτωση μη καταβολής προστίμου (εμποθέσμως) ο παραβάτης θα το βλέπει να βεβαιώνεται στο TAXIS.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!