Τα συνθετικά καύσιμα θα είναι η «απάντηση» στην ηλεκτροκίνηση;

Πέτρος Σηφαλάκης
Η McLaren αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε ένα πρότζεκτ νέων καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύση απέναντι στον ερχομό της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων της McLaren, η μάρκα έχει εστιάσει στην εξέλιξη ενός αυτοκινήτου το οποίο θα χρησιμοποιεί συνθετικά καύσιμα για τη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να δουν αν θα μπορέσει να φτάσει σε ένα επίπεδο ικανό να «απειλήσει» τους ηλεκτροκινητήρες. Το επιχείρημα της McLaren είναι ότι για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπολογίζουμε και τους ρύπους που αποβάλλονται στην κατασκευή των μπαταριών.

«Η τεχνολογία πάνω στα συνθετικά καύσιμα ακόμη εξελίσσεται. Αν σκεφτείς ότι μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, να μεταφερθεί εύκολα και να μπει στα αυτοκίνητα, με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα, υπάρχουν πιθανά πλεονεκτήματα στο κομμάτι των ρύπων και της πρακτικότητας που θα ήθελα να εξερευνήσω. Οι σημερινοί κινητήρες χρειάζονται μόνο μικρές τροποποιήσεις για να υποστηρίξουν την τεχνολογία» ήταν τα λόγια του. Ωστόσο, τόνισε ότι η ιδέα αυτή είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οπότε δεν θα έπρεπε να την υπολογίζουμε για την ώρα.

Ναι μεν... αλλά

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πούμε πόσο μακριά είμαστε αυτή τη στιγμή από την τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων. Σε αντίθεση με την ηλεκτρική τεχνολογία των μπαταριών που είναι ήδη εδώ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα συνθετικά καύσιμα και με υβριδικό σύστημα κίνησης που θα το έκανε ακόμη πιο καθαρό. Δεν λέω ότι αυτό θα μπορέσει να κρατήσει πίσω την εξέλιξη των μπαταριών, αλλά με αυτό τον τρόπο τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλές βιώσιμες λύσεις που θα έπρεπε να υπολογίσουμε, έναντι της ηλεκτροκίνησης».