Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις με αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία

Πέτρος Σηφαλάκης
Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εφαρμόζει νέα, συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο, στο πλαίσιο του περιορισμού διασποράς του κορονοϊού.

Στενεύουν τα περιθώρια σε ο,τι αφορά τις μετακινήσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει σε πλήρη ισχύ και οι πολίτες που θέλουν να μεταφερθούν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί ή επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που έρχονται για να εφαρμοστούν στα ήδη υπάρχοντα. Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπέγραψε νέα εγκύκλιο στην οποία προβλέπονται τα εξής:

  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών

Κατ'εξαίρεση, επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνει ένας γονέας με τα ανήλικα παιδιά του.

Λεωφορεία

Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος. Η πληρότητα δεν θα πρέπει ποτέ να ξεπερνά το 50% αυτής, για να έχει ο κάθε επιβάτης αρκετό προσωπικό χώρο και να μην βρίσκεται πολύ κοντά με άλλον. Αυτά θα ισχύουν εώς τουλάχιστον τις 31 Μαΐου του 2020 και ενδέχεται να πάρουν παράταση, αν παραστεί ανάγκη.

Τέλος η κυκλοφορία ειδικών τουριστικών λεωφορείων

Οι επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους συγκεκριμένους τύπους τουριστικών λεωφορείων (ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων), μπορούν να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας τους, αλλά και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων αυτών, με τη νέα εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών.