Jeep: Η πιο αναγνωρίσιμη μάρκα μοντέλων SUV στον κόσμο

Gazzetta team
Jeep: Η πιο αναγνωρίσιμη μάρκα μοντέλων SUV στον κόσμο
Με περισσότερα από 75 χρόνια ζωής, η Jeep, είναι η πλέον αναγνωρίσιμη μάρκα οχημάτων SUV στον κόσμο και συνδυάζει τις θρυλικές εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων της με ένα εμβληματικό σχεδιαστικό DNA.

Ο θρύλος της Jeep γεννήθηκε μέσα στη δίνη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μετά από διαγωνισμό της κυβέρνησης των Η.Π.Α., η Willys-Overland δημιούργησε το Willys MA (πρωτότυπο) και το ΜΒ (μοντέλο παραγωγής), ή όπως έμεινε πιο γνωστό στην ιστορία, το “Jeep”. Ένα ελαφρύ «σπαρτιάτικο» πολυχρηστικό τετρακίνητο όχημα που η παραγωγή του έφτασε κατά τη διάρκεια του πολέμου τις 650.000 μονάδες, αποτελώντας ένα από τα βασικά «εργαλεία» στη μάχη κατά των δυνάμεων του Άξονα σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο για πολιτική χρήση, το CJ-2A (Civilian Jeep) που μπήκε στην παραγωγή το 1945 ακολουθούσε την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, ενισχύοντας ένα σχεδιαστικό DNA που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα.

Εργο τέχνης το Jeep Willys

Η Jeep αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στον κόσμο, η οποία από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 75 χρόνια μετά, διατηρεί αναλλοίωτες τις βασικές γραμμές που διαμορφώνουν την εικόνα μιας μάρκας, αποτελώντας τον απόλυτο ορισμό του διαχρονικού σχεδιασμού στο χώρο του αυτοκινήτου. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) χαρακτήρισε το Jeep ως ένα «αριστούργημα του χρηστικού design», ενώ παράλληλα το κοινό αναγνωρίζει άμεσα το σχεδιασμό ενός Jeep, ανεξάρτητα από την περίοδο παραγωγής του, από το 1945 μέχρι και σήμερα.

To Jeep Willys.

Εκτός από την κλασσική γρίλια με τα 7 κάθετα ανοίγματα, ο τετράγωνος σχεδιασμός των θόλων, οι γραμμές που ορίζουν τις γυάλινες επιφάνειες και οι ακμές στο αμάξωμα, που ενισχύουν την αίσθηση στιβαρότητας, αποτελούν αναμφισβήτητα αυθεντικά στοιχεία Jeep. Στην πάροδο των χρόνων έχουν προσπαθήσει και άλλοι κατασκευαστές να τα εντάξουν στο σχεδιασμό των SUV μοντέλων τους με στόχο να ενισχύσουν την εικόνα τους. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και ζωντανό δείγμα αυτής της άρρηκτης σχεδιαστικής γλώσσας της μάρκας είναι το Jeep Wrangler, ένα μοντέλο που σε επίπεδο styling, αλλά και δυνατοτήτων, αποτελεί τον πιστό απόγονο του οχήματος που βοήθησε όσο λίγα στη νίκη των συμμάχων στο 2ο Π.Π. Η κλασσική μάσκα, οι τροχοί στα άκρα του αμαξώματος και βέβαια η μοναδική δυνατότητα του μοντέλου να αφαιρούνται (πόρτες και οροφή) ή να αναδιπλώνονται (παρμπρίζ και οροφή) μέρη του αμαξώματος, δίνουν τη σύγχρονη εκδοχή ενός σχεδιασμού που παραμένει επίκαιρος για περισσότερα από 75 χρόνια.

To κόκπιτ του νέου Jeep Wrangler.

Πλέον το Jeep Wrangler είναι ένα μοντέλο που εφοδιάζεται με σύγχρονους κινητήρες βενζίνης (2.0Τ – 272hp) και diesel (2.2T 200hp), αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) και πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς για τα εκτός δρόμου αυτοκίνητα, αλλά πλέον είναι πρακτικό και άνετο στην καθημερινή χρήση. Εξελίχθηκε, αλλά το design του, τόσο σε επίπεδο στιλ, όσο και συνολικότερης φιλοσοφίας ακολουθεί απαρέγκλιτα την ίδια γλώσσα που ίδρυσε ο εξίσου διάσημος πρόγονος του τη δεκαετία του 1940, αποτελώντας το απόλυτο παράδειγμα διαχρονικού σχεδιασμού.

To Jeep Wrangler εφοδιάζεται με σύγχρονους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!