H Rivian προκαλεί την Tesla! (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
H Rivian προκαλεί την Tesla! (pics & vid)
Μέσα από ένα βίντεο, μαθαίνουμε την πορεία της Rivian, μιας εταιρείας που μπαίνει με γοργό ρυθμό στα βαθιά νερά της αυτοκινητοβιομηχανίας και έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει την ηλεκτροκίνηση!

Η Rivian έφτιαξε ένα βίντεο, μέσα από το οποίο μαθαίνουμε για την ιστορία, τους στόχους και το παρασκήνιο της μάρκας. Με το ξεκίνημα βλέπουμε τον CEO της Rivian και πολλούς από τους κορυφαίους μηχανικούς της να μιλούν για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και όσες θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Το βίντεο εστιάζει κυρίως στην επίλυση αποριών, όπως το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει μια startup εταιρεία στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικότερα, της ηλεκτροκίνησης. Πώς θα «καθαρίσει» ο τρόπος που μετακινούμαστε, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας; Πώς θα διασκεδάζουμε με τα αυτοκίνητα χωρίς να βλάπτουμε τον πλανήτη; Πώς μια εταιρεία από το τίποτα, θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο; Η Rivian δίνει όλες αυτές τις απαντήσεις.

Ποια είναι όμως η Rivian;

Rivian

H Rivian ιδρύθηκε το 2009 και παρουσίασε τα πρώτα της αυτοκίνητα στο Los Angeles Motor Show το 2018. Εκεί έκλεψε την παράσταση από την Tesla, με δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά μοντέλα, ένα Pick-up και ένα SUV. Αμφότερα διαθέτουν εντυπωσιακές προδιαγραφές: Έως 640 χλμ. αυτονομία, 750 ίππους ισχύ και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα κάτω από 4 δευτερόλεπτα. Η κίνηση της Rivian να παρουσιάσει τα πρώτα της αυτοκίνητα σε αυτές της κατηγορίες ήταν ευφυής, καθώς στις ΗΠΑ τα δύο τρίτα των ταξινομήσεων αφορούν Pick-up, SUV και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η δυναμική της ωστόσο ενισχύθηκε σημαντικά όταν χρηματοδοτήθηκε με 700 εκατ. δολάρια από την Αmazon και με 500 εκατ. δολάρια από τη Ford, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει συνολικά κεφάλαια 2,9 δις δολαρίων, που επαρκούν για την εξέλιξη δύο έως τριών νέων μοντέλων παραγωγής.

To ηλεκτρικό Pick-up R1T και το ηλεκτρικό SUV R1S θα λανσαριστούν στην αμερικανική αγορά περί τα τέλη του 2020 και σε άλλες χώρες από το 2021. Η τιμή εκκίνησης για το πρώτο ανέρχεται στα 69.000 δολάρια -χωρίς να υπολογίζονται τα κίνητρα που παρέχει η κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η τιμή για το SUV έχει οριστεί στα 72.000 δολάρια. Η συνεργασία της Rivian με τη Ford και την Amazon, της εξασφαλίζει επίσης, πέρα από κολοσιαία χρηματοδότηση, εμπορική στήριξη. Πιο συγκεκριμένα, η Ford θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του ηλεκτρικού SUV για τη θυγατρική της Lincoln, με στόχο το λανσάρισμα ενός αντίστοιχου μοντέλου το 2022. Παράλληλα η Amazon παρήγγειλε ήδη 100.000 ηλεκτρικά βανάκια, πουθα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2021. Το 2022 θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της Amazon 10.000 τέτοια οχήματα και η παραγγελία θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη οκταετία. Θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές όσον αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις και επίσης διαφορετικές μπαταρίες ανάλογα με τη χρήση των οχημάτων.

Rivian

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!