Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις! (vid) 

Πέτρος Σηφαλάκης
Ένα ιπτάμενο ταξί της EHang σηκώθηκε στον ουρανό της Βόρειας Καρολίνας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς και χωρίς καμία δυσλειτουργία, την πρώτη του καταγεγραμμένη πτήση.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι κάτι που ακόμη και σήμερα, στο 2020, μας φαίνονται «διαστημικά». Η αλήθεια είναι ότι όντως, έχουν πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, όμως πλέον είναι ένα κοντινό όνειρο που σιγά σιγά, πραγματοποιείται! Η EHang για παράδειγμα, μια εταιρεία που εδώ και καιρό εξέλισσε ένα ιπτάμενο ταξί, έκανε τις δοκιμές της και το μοντέλο της σηκώθηκε κανονικά στον ουρανό της Βόρειας Καρολίνας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την πρώτη του ολοκληρωμένη πτήση.

Προηγουμένως, το ταξί είχε απογειωθεί και μερικές άλλες φορές, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ωστόσο αυτή τη φορά έκανε ένα ολοκληρωμένο «δρομολόγιο» και ο υπολογιστής δούλευε σαν να εκτελούσε κανονική διαδρομή. Εννοείται ότι μέσα δεν υπήρχαν επιβάτες, για λόγους ασφαλείας. Καμία εταιρεία δεν θα αναλάμβανε αυτή την ευθύνη και επιπλέον, η Υπηρεσία Αεροπλοΐας δεν έχει αδειοδοτήσει τέτοιου είδους οχήματα να μεταφέρουν ανθρώπους.

Δεν υπάρχει πάντως καμία αμφιβολία, ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους οχήματα για καθημερινές μετακινήσεις. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα γίνουν πραγματικότητα, όπως και η αυτόνομη οδήγηση, ενώ τα χρόνια που μας χωρίζουν από αυτά, είναι πολύ λιγότερα από ότι νομίζουμε. Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει πάντως, είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε η εναέρια κυκλοφορία να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, ανάμεσα στις οποίες και η EHang.