Νορβηγία: Ηλεκτρικό σχεδόν το ένα στα δύο καινούρια Ι.Χ. του 2019 

Πέτρος Σηφαλάκης
Νορβηγία: Ηλεκτρικό σχεδόν το ένα στα δύο καινούρια Ι.Χ. του 2019 
Τεράστιο ήταν το ποσοστό πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία, που τη φέρνει πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στο κεφάλαιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης.

Στην Ελλάδα, από τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2019, μόλις το 0,17% ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Αυτού του είδους τα μοντέλα δεν έχουν μπει καθόλου στη συνείδησή μας, ωστόσο στη Νορβηγία, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το 2019, έκλεισε με τα ηλεκτρικά να έχουν το 42,4% των συνολικών πωλήσεων! Μιλάμε, δηλαδή, για σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι στη χώρα!

Μιλάμε για τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δεν μετράμε αυτές των υβριδικών και των Plug-In Hybrid, που σίγουρα έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αγοράς. Το συγκεκριμένο νούμερο, ως ποσοστό, κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει απορροφήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ηλεκτροκίνηση. Ο στόχος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι να φτάσουν στο 2025 με πωλήσεις αποκλειστικά ηλεκτρικών, υδρογονοκίνητων και Plug-In υβριδικών μοντέλων, χωρίς δηλαδή συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης βενζίνης ή πετρελαίου.

Από το 42,4% που είχαν τα ηλεκτρικά μοντέλα, το πιο καλοπουλημένο ήταν το Tesla Model 3 με 11% μερίδιο αγοράς. Από τα περίπου 142.000 αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στη χώρα (δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αγορά, η Ελλάδα έκλεισε με κάτι περισσότερο από 114.000), περίπου τα 19.000 ήταν της Tesla. Η δημοφιλέστερη εταιρεία όμως ήταν η Volkswagen, με την Tesla να ακολουθεί, με ελάχιστη διαφορά. Από το 2020 και μετά, εκτιμάται ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Νορβηγία, θα ξεπερνά το 50%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!