Ο Αντρέα Ιανόνε δεν παρατάει το MotoGP

Πέτρος Σηφαλάκης
Ακόμα και μετά από την πολύ αυστηρή τιμωρία που του επιβλήθηκε από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, ο Αντρέα Ιανόνε λέει ότι δεν έχει... τελειώσει ακόμη από το MotoGP.

Από τη 17η Δεκεμβρίου του 2023 θα μπορεί να αγωνιστεί και πάλι στο MotoGP ο Αντρέα Ιανόνε, αναβάτης της Aprilia με θητεία και στη Ducati, πλάι στον Αντρέα Ντοβιτσιόζο. Ο Ιταλός τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό από το πρωτάθλημα από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο και όταν θα μπορεί να τρέξει ξανά, θα είναι 34 ετών, έχοντας «στην πλάτη του» τέσσερα χρόνια αγωνιστικής αδράνειας. Δύσκολα θα μπορέσει να γυρίσει, δηλαδή. Ωστόσο ο ίδιος σε ερώτηση που του έγινε στο Instagram είπε: «Δεν έχω παρατήσει το MotoGP, όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσω» αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να επιστρέψει μόλις τελειώσει η ποινή του.

Θυμίζουμε ότι ο Αντρέα Ιανόνε είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία από τη λίστα της WADA, σε τεστ ντόπινγκ που είχαν γίνει στο Γκραν Πρι Μαλαισίας τον Νοέμβρη του 2019.

Ο Ιταλός ισχυριζόταν ότι η απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε στον οργανισμό του δεν δικαιολογεί άμεση λήψη της, οπότε το πιο πιθανό σενάριο, ήταν να την έλαβε από κάποια τροφή. Στο δικαστήριο αυτό ισχυρίστηκε και η υπεράσπιση της πλευράς του Ιταλού και οι δικαστές δέχτηκαν τα στοιχεία, αναγνωρίζοντας ότι η ποσότητα της ουσίας δεν δικαιολογείται από εσκεμμένη λήψη της, ωστόσο τιμωρήθηκε κανονικά, για 18 μήνες στην αρχή και για τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση επέκτασης της ποινής.

Η Aprilia «μπερδεύτηκε» από την απόφαση αυτή και αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να του επιβληθεί μια τόσο βαριά τιμωρία αφού αποφάνθηκαν ότι δεν έγινε άμεση λήψη της απαγορευμένης ουσίας. Η ομάδα ψάχνει κάθε πιθανή λύση ακόμη και τώρα για τον αναβάτη της και αναφέρει ότι «τον στηρίζει με όλη της τη δύναμη», ενώ συμπληρώνει ότι «η ποινή δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα και θα έπρεπε να έχει αθωωθεί, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις».