GP Μονακό QP: Ο Σαρλ Λεκλέρ πήρε την pole position εντός έδρας (pics & vid)

Gazzetta team
GP Μονακό QP: Ο Σαρλ Λεκλέρ πήρε την pole position εντός έδρας (pics & vid)
Ο Σαρλ Λεκλέρ έφερε τη Ferrari στην πρώτη θέση της εκκίνησης στο Μονακό μπροστά από τους Φερστάπεν και Σάινθ

Σε μια επεισοδιακή, όπως συνήθως στο Μόντε Κάρλο, περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, ο Σαρλ Λεκλέρ κατέκτησε την pole position στο GP Μονακό. Ο Μονεγάσκος οδηγός της Ferrari θα εκκινήσει για πρώτη φορά φέτος από την πρώτη θέση, στους δρόμους της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Λεκλέρ ωστόσο είχε έξοδο στο τέλος της περιόδου, κι ενώ είχε ήδη τον πρώτο χρόνο και το ατύχημά του προκάλεσε διακοπή της διαδικασίας και δεν έδωσε στους άλλους οδηγούς τη δυνατότητα να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Στη τη 2η θέση της σχάρας εκκίνησης θα βρίσκεται ο Μαξ Φερστάπεν με το μονοθέσιο της Red Bull, που ήταν πολύ γρήγορος και σημείωσε το 2ο χρόνο. Ο Κάρλος Σάινθ επιβεβαίωσε την ανταγωνιστικότητα της Ferrari και πήρε την 3η θέση ενώ δίπλα του θα έχει τον Βάλτερι Μπότας με τη Mercedes. Απογοήτευση για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Λιούις Χάμιλτον, που θα εκκινήσει 7ος ενώ ακόμα πιο πίσω, στην 9η θέση, θα βρίσκεται ο Σέρτζιο Πέρεζ με την άλλη Red Bull.

Το ατύχημα του Λεκλέρ

Οι κατατακτήριες στο Μόντε Κάρλο ξεκίνησαν υπό καλές συνθήκες, καθώς η σύντομη πρωινή βροχή δεν προκάλεσε προβλήματα. Ωστόσο, στην πίστα βγήκαν μόνο 19 μονοθέσια – έλειπε η Haas του Μικ Σουμάχερ, ο οποίος είχε έξοδο στο FP3 και η ζημιά στο μονοθέσιό του ήταν τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να επισκευαστεί.

Q1

Με δεδομένη την απουσία του Σουμάχερ, στο Q1 το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους τέσσερις τελευταίους χρόνους, που θα αποκλείονταν από τη συνέχεια της διαδικασίας. Η πρώτη «έκπληξη» της ημέρας ήρθε στο Q1 και ήταν ο αποκλεισμός του Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος παρά την προσπάθειά του σημείωσε μόλις το 17ο χρόνο και επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που και ο ίδιος και η Alpine αντιμετώπιζαν όλο το 3ήμερο. Οι άλλοι 3 οδηγοί που έμειναν εκτός συνέχειας ήταν οι Τσουνόντα (AlphaTauri), Λατίφι (Williams) και Μαζέπιν (Haas). Τον καλύτερο χρόνο στο πρώτο κομμάτι των κατατακτήριων σημείωσε ο Βάλτερι Μπότας με τη Mercedes

Q2

Με τη σειρά εκκίνησης στο Μονακό να έχει πολύ μεγάλη σημασία, και στο Q2 η ένταση ήταν αυξημένη καθώς μια θέση στην πρώτη 10άδα ήταν το αρχικό ζητούμενο. Την ώρα που οι Red Bull και Ferrari εναλλάσσονταν στις πρώτες θέσεις, πιο πίσω δινόταν η μάχη για την είσοδο στο Q3. Όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, με τις διαφορές ανάμεσα στους οδηγούς να μετριούνται στα χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι Εστεμπάν Οκόν, Ντανιέλ Ρικιάρντο, Λανς Στρολ, Κίμι Ράικονεν και Τζορτζ Ράσελ έμειναν εκτός και παρακολούθησαν τη συνέχεια από την τηλεόραση. Η «μίνι έκπληξη» ήταν η 10η θέση του Τζιοβινάτσι με την Alfa Romeo. Ταχύτερος στο Q2 ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari.

Q3

Κι αφού ξεμπερδέψαμε με τους αποκλεισμούς, το ενδιαφέρον επιτέλους στράφηκε στην κορυφή, Όπως συνήθως στις κατατακτήριες, οι οδηγοί έκαναν γρήγορους γύρους με τα μαλακότερα ελαστικά της Pirelli, με στόχο την καλύτερη θέση στην εκκίνηση. Το «πρώτο αίμα» πήγε στον Λεκλέρ, που έφερε τη Ferrari του προσωρινά στην 1η θέση, μπροστά από τους Φερστάπεν και Σάινθ.

Η μάχη των τελευταίων λεπτών που όλοι περιμέναμε με κομμένη την ανάσα δεν ήρθε ποτέ. Ο Λεκλέρ στην τελευταία του προσπάθεια είχε έξοδο στη στροφή της Πισίνας και χτύπησε στις μπαριέρες. Η κατεστραμμένη Ferrari έμεινε στη μέση της πίστας και αναπόφευκτα βγήκε η κόκκινη σημαία, διακόπτοντας την εξέλιξη με λίγα μόνο δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι. Έτσι, κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει το χρόνο του και ο Σαρλ Λεκλέρ, έστω και με αυτόν τον άδοξο τρόπο, πανηγύρισε την 8η Pole position της καριέρας του και πρώτη στον αγώνα της πατρίδας του. Από τη 2η θέση θα ξεκινήσει ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull και πίσω τους θα έχουν τη Mercedes του Μπότας στην 3η θέση και την άλλη Ferrari του Σάινθ στην 4η θέση.

Ο Λάντο Νόρις έφερε τη McLaren στην αξιοπρεπέστατη 5η θέση με τον Πιέρ Γκασλί της AlphaTauri να είναι 6ος. Σε μια ιδιαίτερα απογοητευτική περίοδο ο Λιούς Χάμιλτον πήρε μόλις την 7η θέση, μπροστά από τον Φέτελ με την Άστον Μάρτιν και την άλλη απογοήτευση της περιόδου, τον Σέρτζιο Πέρεζ με την άλλη Red Bull που ήταν 9ος. Ο Τζιοβινάτσι συμπλήρωσε τη 10άδα.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Μονακό ήταν ο ιδανικό πρελούδιο για έναν ιδιαίτερα συναρπαστικό αγώνα την Κυριακή στους στενούς δρόμους του Μόντε Κάρλο, την εξέλιξη του οποίου μην ξεχάσετε να παρακολουθήσετε μέσα από το LIVE του gazzetta.gr στις 15:45.

Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών GP Μονακό

Onboard από το γύρο του Λεκλέρ που του χάρισε την Pole

H εξέλιξη του QP μέσα από το LIVE του gazzetta

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!