Η Formula 1 κάνει ζέσταμα για γρήγορα σπριντ

Gazzetta team
Η Formula 1 κάνει ζέσταμα για γρήγορα σπριντ
H Formula 1 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εφέτος πιλοτικά τρεις μικρής διάρκειας αγώνες σπριντ αντί των κλασικών κατατακτήριων δοκιμών πριν τα κυριακάτικα Γκραν Πρι και αν έχουν θετική ανταπόκριση, θα το επαναλάβει σε μεγαλύτερη έκταση και την επόμενη σεζόν!

Θα δούμε εντός του 2021 για πρώτη φορά αγώνες σπριντ στο πρωτάθλημα της Formula 1; Σύμφωνα με τον συνήθως καλά πληροφορημένο ιστότοπο racefans.net, δεν πρόκειται για κάποιο ουτοπικό σενάριο, αλλά για ένα επαναστατικό σχέδιο της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας της Formula 1, δηλαδή της Liberty Media. Το σχετικό πλάνο προβλέπει ήδη από εφέτος τρεις αγώνες σπριντ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά και εφόσον αποδειχθούν επιτυχημένοι, θα καθιερωθούν σε μεγαλύτερο αριθμό και την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Τα 3 υποψήφια Γκραν Πρι

Μάλιστα έχουν γίνει συζητήσεις για τα υποψήφια Γκραν Πρι, όπου θα εφαρμοστεί το 2021 αυτός ο νέος προγραμματισμός, με υποψήφιους τους αγώνες στον Καναδά στις 13 Ιουνίου, στην Ιταλία στις 12 Σεπτεμβρίου και στη Βραζιλία στις 7 Νοεμβρίου.

Με τις νέες αλλαγές θα μεταφερθούν οι κλασικές κατατακτήριες δοκιμές σε αυτή την τριάδα αγώνων μία ημέρα νωρίτερα από το κανονικό και θα γίνουν την Παρασκευή αντί του Σαββάτου. Με βάση τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών της Παρασκευής θα διαμορφωθεί η σειρά εκκίνησης για τον αγώνα σπριντ που θα ακολουθήσει και θα καθορίσει από ποια θέση θα ξεκινήσει κάθε οδηγός στον αγώνα της Κυριακής.

Συζητείται πολύ καιρό

Ο αγώνας σπριντ θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ συντομότερος από το επίσημο Γκραν Πρι της Κυριακής, δεν γνωρίζουμε όμως προς το παρόν την ακριβή του διάρκεια.

Στόχος της Liberty Media είναι να κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το αγωνιστικό τριήμερο κάθε Γκραν Πρι και να προσελκύσει περισσότερους θεατές στις οθόνες της τηλεόρασης και μελλοντικά στις εξέδρες των αυτοκινητοδρομίων. Οι αγώνες τέτοιου τύπου δεν αποτελούν κάτι καινούριο στα μηχανοκίνητα αθλήματα και τους συναντούμε μεταξύ άλλων και στη Formula 2.

Στη Formula 2 γίνονται ήδη αγώνες σπριντ.

Για τη Formula 1 έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο πολλές φορές, χωρίς να γίνει όμως ποτέ πράξη, φαίνεται πάντως ότι εφέτος θα σπάσει το ρόδι επειδή αρέσει η συγκεκριμένη ιδέα στις ομάδες.

Πριν το Μπαχρέιν η απόφαση

Η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή της, «την πλατιά υποστήριξη από όλες τις πλευρές» για ένα νέο format κατατακτήριων δοκιμών σε ορισμένα Γκραν Πρι. Ταυτόχρονα εξουσιοδότησε μία ομάδα εργασίας, να εξελίξει και να επεξεργαστεί ένα σχετικό πλάνο, με στόχο να έχει ληφθεί μία τελική απόφαση πριν την έναρξη της εφετινής σεζόν στις 28 Μαρτίου στο Μπαχρέιν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!