Γκροζάν: «Είδα τον θάνατο να έρχεται, σκέφτηκα το Νίκι Λάουντα»

Gazzetta team
Γκροζάν: «Είδα τον θάνατο να έρχεται, σκέφτηκα το Νίκι Λάουντα»
Ο Γάλλος πιλότος μίλησε για πρώτη φορά για το ατύχημά του στο Μπαχρέιν, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές μέσα στο φλεγόμενο μονοθέσιο, τόνισε ότι νιώθει σαν να ξαναγεννήθηκε και αποκάλυψε ότι θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη!

Ο Ρομέιν Γκροζάν μίλησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 και περιέγραψε για πρώτη φορά πώς βίωσε το δραματικό ατύχημα στο Μπαχρέιν, το οποίο λίγο έλειψε να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή. Ο οδηγός της Haas έπεσε με το μονοθέσιό του με ταχύτητα 221 χλμ./ώρα και με την ορμή 53 g στις μπαριέρες, με αποτέλεσμα να γίνει το αυτοκίνητό του παρανάλωμα πυρός και να κοπεί στα δύο. Σαν από θαύμα ωστόσο κατάφερε να βγει ο Γάλλος από το αυτοκίνητο με ελαφριούς τραυματισμούς, καθώς λειτούργησαν άψογα και όλα τα συστήματα προστασίας του ιδίου και του μονοθεσίου του, ενώ είχε και φοβερή τύχη γιατί αν για παράδειγμα είχε ζαλιστεί ή λιποθυμήσει θα είχε καεί μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ο 34χρονος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζω αν η λέξη θαύμα είναι η σωστή, όμως θα έλεγα ότι δεν ήταν ακόμη η ώρα μου για να πεθάνω. Μου φάνηκε ότι όλα κράτησαν περισσότερο από 28 δετυτερόλεπτα. Είδα τη ζελατίνα του κράνους μου να γίνεται ολοένα πιο πορτοκαλί, είδα φλόγες στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου. Εκανα τόσες πολλές σκέψεις, ήρθε στο μυαλό μου και ο Νίκι Λάουντα, σκέφτηκα όμως επίσης ότι δεν θα είναι έτσι το τέλος. Δεν μπορώ να τελειώσω την καριέρα μου στη Formula 1 έτσι».

Ο Γκροζάν συνέχισε τη δραματική του αφήγηση ως εξής: «Για τα παιδιά μου -έτσι είπα σε εμένα- για τα παιδιά μου πρέπει να βγω τώρα έξω από εδώ. Ετσι έβγαλα τα χέρια μου έξω και τα έβαλα στη φωτιά, ένιωσα τις φλόγες στο σασσί. Πηδάω λοιπόν έξω και νιώθω να με τραβάει κάποιος από την αγωνιστική φόρμα μου. Τότε κατάλαβα, ότι είμαι έξω».

Ο άνθρωπος που τον τράβηξε ήταν ο αρχίατρος της Formula 1, Ίαν Ρόμπερτς, που ρισκάρισε τη δική του ζωή για να βοηθήσει τον Γκροζάν να περάσει πάνω από τις φλεγόμενες μπαριέρες.

Ο Γάλλος αποκάλυψε επίσης, ότι θα χρειαστεί σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη για να επεξεργαστεί τα δραματικά δευτερόλεπτα του ατυχήματος στο Μπαχρέιν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι θα είναι αναγκαία η ψυχολογική επεξεργασία. Είδα τον θάνατο να έρχεται. Ήταν σαν δεύτερη γέννα για εμένα. Το να βγαίνω έτσι από τις φλόγες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου».

Εκείνες τις δραματικές στιγμές σκεφτόταν ο οδηγός της Haas κυρίως τους δικούς του. «Είχα περισσότερο φόβο για την οικογένειά μου και τους φίλους μου, φυσικά για τα παιδιά μου που μου δίνουν δύναμη και ενέργεια» τόνισε ο Γκροζάν και συμπλήρωσε τα εξής για το ατύχημα και τη φωτιά που πήρε το αυτοκίνητό του: «Τέτοιες εικόνες δεν μπορεί να παράγει ούτε το Χόλιγουντ. Είναι το μεγαλύτερο ατύχημα που έχω δει στη ζωή μου. Το αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες, εκρήγνυται και η μπαταρία πιάνει φωτιά. Αυτό απελευθέρωσε ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια κατά την πρόσκρουση».

Το απίστευτο είναι ότι ο Γκροζάν ξεκίνησε ήδη την προπόνηση για να λάβει μέρος στο Γκραν Πρι του Αμπού Ντάμπι που θα είναι και ο αποχαιρετιστήριος αγώνας του στη Formula 1, καθώς δεν πρόκειται να συνεχίσει του χρόνου στη Haas. Όπως λέει και ο ίδιος, «θέλω να ξαναμπώ στο αυτοκίνητο, αν είναι δυνατόν στο Αμπού Ντάμπι, για ολοκληρώσω την ιστορία μου στη Formula 1 με έναν άλλον τρόπο».

Όλοι οι φίλοι της Formula 1 και του αθλητισμού του το ευχόμαστε ολόψυχα, γιατί το αξίζει με το παραπάνω!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!