Zαν Τοντ: «Με έσωσε το βέτο του Μίκαελ Σουμάχερ»

Gazzetta team
Zαν Τοντ: «Με έσωσε το βέτο του Μίκαελ Σουμάχερ»
Ο πρόεδρος της FIA συμπάσχει με τη Ferrari, θεωρεί όμως ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που είχε παραλάβει αυτός το 1993 και αποκαλύπτει ότι γλίτωσε δύο φορές την απόλυση από τη Scuderia!

H Ferrari βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους και με 1.000 συμμετοχές σε Γκραν Πρι της Formula 1 έχει κατρακυλήσει στην έκτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών με μόλις 13 βαθμούς διαφορά από την έβδομη Alpha Tauri. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν ανέβει στα κάγκελα, οι υπεύθυνοι της ομάδας ψάχνουν δεν βρίσκουν τη λύση του προβλήματος και οι οπαδοί της κόκκινης ομάδας νιώθουν απογοήτευση και οργή.

Μαζί τους συμπάσχει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Ζαν Τοντ, που οδηγεί με μαεστρία τη Formula 1 εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο 74χρονος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται και ο ίδιος λύπη για τη σημερινή κατάσταση της Ferrari, αφού ήταν διευθυντής της Scuderia από το 1993 έως το 2008 και συνέδεσε τη θητεία του με τεράστιες επιτυχίες στη Formula 1.

Xειρότερα τα πράγματα το 1993

Ο Γάλλος ανέφερε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα τα εξής: «Δεν μου αρέσει να βλέπω κάποιον να υποφέρει. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Ωστόσο η Ferrari δεν μπορεί να συγκριθεί πλέον με την ομάδα, την οποία είχα αναλάβει το 1993. Θα ήθελα πολύ να είχα τότε μία τέτοια βάση εκκίνησης, επειδή σήμερα είναι η Ferrari μία δυνατή οργάνωση. Απλά δεν ταιριάζουν μόνον μερικά εργοτάξια σε αυτό το περίπλοκο παζλ».

Υπερήφανος επειδή δεν απολύθηκε

Ο Τοντ απάντησε με χιούμορ στο ερώτημα, για ποιο πράγμα νιώθει πιο υπερήφανος από την 15ετή καριέρα του στη Ferrari λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για το γεγονός, ότι αποχώρησα από το εργοστάσιο με δική μου θέληση και δεν με έδιωξαν. Βρέθηκα δύο φορές κοντά στην απόλυση. Το 1996 και το 1999 ζητούσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το κεφάλι μου. Την πρώτη φορά με έσωσε ο Μίκαελ Σουμάχερ που είπε ότι ‘’αν φύγει ο Ζαν, φεύγω κι εγώ’’. Υπήρχε γι αυτό μία σχετική ρήτρα στο συμβόλαιό του».

Η μεγαλύτερη επιτυχία του σημερινού προέδρου της FIA ήταν χωρίς αμφιβολία η καθοριστική συμβολή του στη μεταγραφή του Μίκαελ Σουμάχερ το 1996 από τη Benetton, όπου είχε κατακτήσει ήδη δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, στη Ferrari. Επί των ημερών του Toντ αναδείχθηκε ο Γερμανός για πέντε συνεχόμενα χρόνια από το 2000 έως και το 2004 πρωταθλητής της Formula 1, ενώ ένα έκτο πρωτάθλημα πήγε το 2007 στο Μαρανέλο, αλλά με οδηγό τον Κίμι Ράικονεν.

Το καρέ των άσσων της Ferrari

Ο Τοντ ήταν μέλος μίας κορυφαίας τετράδας που συμπλήρωναν ο Σουμάχερ ως οδηγός και οι Ρος Μπρον και Ρόρι Μπερν ως υπεύθυνοια για θέματα τεχνολογίας και στρατηγικής. Κάτω από τη μπαγκέτα αυτών των τεσσάρων μαέστρων κατέκτησε η Ferrari 97 νίκες σε Γκραν Πρι της Formula 1, με τις 72 από αυτές να γράφουν στην ούγια τους το όνομα του Σούμι. Τώρα περιμένει να πετύχει η Scuderia την 239η νίκη της στη Formula 1 και όπως φαίνεται πρόκειται να αργήσει.

Αυτό αποτελεί εκτίμηση και του ίδιου του σημερινού διευθυντή της ομάδας της Ferrari, Ματία Μπινότο, που δήλωσε ότι «προφανώς είναι τα αποτελέσματα απογοητευτικά. Όμως θα βγούμε από αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν θα διαρκέσει κάποιο χρόνο». Και όπως φαίνεται, εννοεί ο Ιταλοελβετός κάποια χρόνια…

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!