20 χρόνια από τον θάνατο ενός αφανούς ήρωα της Formula 1

Gazzetta team
20 χρόνια από τον θάνατο ενός αφανούς ήρωα της Formula 1
Εχει και η Formula 1 τους δικούς της αφανείς ήρωες, όπως ο 33χρονος εθελοντής πυροσβέστης Πάολο Γκισλιμπέρτι που έχασε πριν ακριβώς 20 χρόνια τη ζωή του στην πίστα της Μόντσα, όταν τον χτύπησε ο «ιπτάμενος τροχός» μίας Jordan!

Είθισται να τιμούμε τη μνήμη των επώνυμων οδηγών της Formula 1 που έχουν φύγει από τη ζωή σε κάποιον αγώνα. Σήμερα συμπληρώνονται όμως 20 χρόνια από τον θάνατο ενός αφανούς ήρωα του αθλήματος, που δεν πρέπει να τον ξεχνάμε, καθώς έπεσε και αυτός θύμα της αγάπης του προς τη Formula 1 και τα μηχανοκίνητα σπορ.

Πρόκειται για τον Πάολο Τζισλιμπέρτι, που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο στις 10 Σεπτεμβρίου του 2000 στο πλαίσιο του Γκραν Πρι Ιταλίας. Ο 33χρονος Ιταλός ήταν εθελοντής πυροσβέστης και βρισκόταν σε ετοιμότητα στην πίστα της Μόντσα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από τον τροχό μίας Jordan, καθώς έσπασε το συρματόσχοινο που τον συγκρατούσε. Οδηγός του συγκεκριμένου μονοθεσίου ήταν ο Γερμανός Χάιντς Χάραλντ Φρέντσεν, ενώ το περιστατικό είχε συγκλονίσει τότε τους πιλότους της Formula 1 όταν έμαθαν την τραγική του κατάληξη.

Λίγα λουλούδια στο σεμνό μνημείο του Τζισλιμπέρτι.

Λίγους μήνες αργότερα είχαμε και πάλι τον θάνατο ενός άλλου βοηθού με αρμοδιότητα τον έλεγχο των θεατών στο Γκραν Πρι Αυστραλίας του 2001. Το δυστύχημα προκλήθηκε πάλι από ελαστικό που εκτοξεύθηκε στον αέρα μετά από σύγκρουση των μονοθεσίων του Ζακ Βιλνέβ και του Ραλφ Σουμάχερ. Το ελαστικό χτύπησε τον άτυχο 52χρονο στον θώρακα με ταχύτητα 175 χλμ./ώρα, καθώς –όπως αποδείχθηκε από την έρευνα- υπήρχαν κενά στον φράχτη της πίστας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!