Σημαδιακή ημέρα η Πρωτομαγιά για τη Formula 1

Σημαδιακή ημέρα η Πρωτομαγιά για τη Formula 1
Πολλά γεγονότα της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ έχουν συμβεί Πρωτομαγιά, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο του Άιρτον Σένα το 1994 στην Ίμολα.

Οι φίλοι της Formula 1 θυμούνται την Πρωτομαγιά ως την ημερομηνία που σκοτώθηκε ο τεράστιος Άιρτον Σένα. Το μαύρο αυτό αγωνιστικό τριήμερο, που έφερε και τον θάνατο του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ μια ημέρα πριν, έχει μείνει χαραγμένο σε αυτούς που το έζησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα της κηδείας του Σένα, η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και έκλεισαν τα σχολεία.

Την Πρωτομαγιά επίσης, καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι που σημειώθηκαν ποτέ σε μηχανοκίνητο σπορ, στη Γαλλία το 1898. Ο οδηγός και δύο μηχανικοί ενός αγωνιστικού, σκοτώθηκαν και αποτέλεσαν τους πρώτους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αγώνων με τροχοφόρο όχημα.

Υπάρχουν και πολλά ευχάριστα γεγονότα...

Εκτός των τραγικών περιστατικών ωστόσο, έχουν σημειωθεί και πολλά ευχάριστα. Το 1955 ο Σερ Στέρλινγκ Μος νίκησε τον αγώνα Mille Miglia με τη Mercedes 300SLR του και χρόνο στις 10 ώρες, 7 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, παραμένει το λιγότερο εντυπωσιακός. Επίσης, λέγεται ότι ήταν και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες στην ιστορία του Mille Miglia.

Επίσης, το 1972, ο Έμερσον Φιτιπάλντι κατάφερε να κερδίσει το Γκραν Πρι Ισπανίας με τη Lotus 72D του, ανάμεσα σε διεκδικητές όπως ο Τζάκι Ιξ. Μερικά χρόνια μετά, το 1983, ο Πάτρικ Ταμπέι κέρδισε το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο και το αφιέρωσε στον Ζιλ Βιλνέβ, που είχε χάσει τη ζωή του περίπου έναν χρόνο πριν.

Μια... ειρωνεία, είναι ότι ο Άιρτον Σένα, κατάφερε την Πρωτομαγιά του 1988 να κερδίσει στην πίστα της Ίμολα, όπου και σκοτώθηκε έξι χρόνια μετά. Στο πλαίσιο του Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, κέρδισε τον Προστ και τον Νέλσον Πικέ και ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο Σένα, είχε πάρει και την pole position την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος, ακόμη ένα αξιοσημείωτο γεγονός ανήκει στον Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο πιλότος της Mercedes μπόρεσε να ξεκινήσει πρώτος από την pole position, να θέσει τον ταχύτερο γύρο και να παραμείνει πρώτος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα στη Ρωσία, παίρνοντας την πρώτη grand slam νίκη στην καριέρα του, ένας στόχος που θα ήθελε κάθε πιλότος να επιτύχει! Το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη το 2016.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!