Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ: Ο πρώτος νεκρός ενός τραγικού τριήμερου της Formula 1 (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ: Ο πρώτος νεκρός ενός τραγικού τριήμερου της Formula 1 (vid)
Πριν από 26 ακριβώς χρόνια, σαν και σήμερα, στα δοκιμαστικά της 30ης Απριλίου του 1994, στην Ίμολα, θα σπάσει η μπροστινή του πτέρυγα και ο Ρόλαντ θα χτυπήσει στον τοίχο και θα περάσει στην αιωνιότητα.

O Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1960 στο Salzburg. Έκανε το ντεμπούτο του, το 1983 στη Formula Ford Γερμανίας και το 1985 στέφτηκε πρωταθλητής της Ford Ευρώπης. Το 1989 Θα τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος Formula 3000. Το 1994 κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και υπογράφει συμβόλαιο 5 αγώνων με την Simtek. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Γκραν Πρι Ιταλίας 1990 - Ίμολα

Στα δοκιμαστικά της 30ης Απριλίου του 1994, στην Ίμολα, θα σπάσει η μπροστινή του πτέρυγα, θα σφηνώσει κάτω από το μονοθέσιο και δεν θα στρίψει στη στροφή Villeneuve. Ο Ρόλαντ θα κτυπήσει τον τοίχο με ταχύτητα 196 χιλιομέτρων και θα περάσει ακαριαία στο πάνθεον των αθανάτων.

Το ιστορικό της τρομερής ατυχίας έχει ως εξής:

Στη μία το μεσημέρι άρχισε η δεύτερη περίοδος δοκιμαστικών. Η μακρά περίοδος που η Formula 1, δεν είχε βιώσει ένα θανατηφόρο ατύχημα θα τερματιζόταν. Η Simtek του Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ χάνει την μπροστινή της αεροτομή με 315 χιλιόμετρα την ώρα! Ο άτυχος Ρατσενμπέργκερ δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε... Σκοτώθηκε ακαριαία, στην πρώτη επαφή του με τον τοίχο. O Αύρτον Σένα παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις δοκιμές από το box της Williams και ετοιμαζόταν να μπει και εκείνος στην πίστα και έτσι είδε live το ατύχημα του Ratzenberger. Η πείρα του σε παρόμοια ατυχήματα σε συνδυασμό με την έντονη ψυχολογική φόρτιση που είχε εκείνο το Σαββατοκύριακο, τον έκαναν να χάσει αμέσως την ψυχραιμία του. Ήξερε πως ο Roland Ratzenberger ήταν νεκρός. Λένε πολλοί πως εκείνη την στιγμή ο Ayrton μεταμορφώθηκε. Είδαν τη μεταμόρφωσή του κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων του ατυχήματος του Ratzenberger.

Ο Senna σε έξαλλη κατάσταση, βρήκε ένα αυτοκίνητο της οργάνωσης και από τον περιφεριακό δρόμο της πίστας ξεκίνησε για το σημείο του ατυχήματος. Ο Sid Watkins είχε φτάσει 25 δευτερόλεπτα μετά το ατύχημα, έβγαλε τον Roland από το αυτοκίνητο και οι άνθρωποί του, με ρυθμικές μαλάξεις ξεκίνησαν την σταματημένη του καρδιά. Τον διασωλήνωσαν επιτόπου και τον ετοίμασαν για το νοσοκομειακό που θα τον πήγαινε στο νοσοκομείο της πίστας. Ο Senna, έμπλεξε στη κίνηση του παράδρομου και τελικά έφτασε στο σημείο, τη στιγμή που έφευγαν για το νοσοκομείο. Έμεινε αποσβωλομένος να κοιτά τα συντρίμια. Επικρατούσε χάος. Η είδηση πως ο Roland Ratzenberger ήταν νεκρός, απλώθηκε σαν μαύρη ομίχλη σε όλη την πίστα. Γρήγορα ο Senna έφτασε στο νοσοκομείο, ψάχνοντας τον Sid Watkins. Μόλις τον είδε ο γιατρός, του έκανε νεύμα να βγουν έξω.

Αμίλητοι βρήκαν ένα απόμερο σημείο ώστε να μιλήσουν. Μόνο που κοιτάχτηκαν έφτανε. Ο Sid Watkins ήταν βουρκωμένος, ο Senna έκλαιγε με λυγμούς στον ώμο του. O γιατρός κατάλαβε πως ο Ayrton δεν είχε βρεθεί ποτέ κοντά στο θάνατο.

Δείτε μια απίστευτα δυνατή εικόνα που παρ’ όλα τα 26 χρόνια διατηρεί την έντασή της και την τρομερή σημασία της. Δημοσιεύτηκε στο InMotion 6 χρόνια πριν...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!