Εκκίνηση με δύο Γκραν Πρι Αυστρίας και Μεγ. Βρετανίας στη Formula 1

Gazzetta team
Εκκίνηση με δύο Γκραν Πρι Αυστρίας και Μεγ. Βρετανίας στη Formula 1
Αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται το εφετινό καλεντάρι της Formula 1, το οποίο θα ξεκινήσει πιθανότατα με δύο Γκραν Πρι στην Αυστρία και θα συνεχιστεί –επίσης με δύο αγώνες- στο Σίλβερστον της Αγγλίας.

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η εφετινή σεζόν της Formula 1. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουν ήδη αναβληθεί ή ακυρωθεί οι οκτώ πρώτοι αγώνες του αρχικού ημερολογίου του 2020 με τελευταίο «θύμα» το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν. Φαίνεται όμως, ότι θα έχουμε σύντομα και άλλες ανάλογες εξελίξεις καθώς επίκειται –σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού ‘’auto motor und sport’’- και η ακύρωση του αγώνα στο Μόντρεαλ του Καναδά, αν και επίσημα θα αναβληθεί επ’ αόριστον όπως συνέβη και με τα άλλα Γκραν Πρι.

Δύσκολα το Γκραν Πρι Γαλλίας

Από τα μέσα Μαρτίου επιτρέπεται στον Καναδά μόνον η είσοδος σε πολίτες της χώρας και σε αλλοδαπούς με απεριόριστη άδεια παραμονής, οπότε οι διοργανωτές του Γκραν Πρι στο Ile de Notre Dame του Μόντρεαλ δεν πιστεύουν ότι θα είναι εφικτή η πραγματοποίησή του στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα δηλαδή με το αρχικό πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και για το –αρχικά- δέκατο Γκραν Πρι της εφετινής σεζόν της Formula 1, που δεν είναι άλλο από το Γαλλικό. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει παράλυση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το πλαίσιο έχουν απαγορευθεί στη Γαλλία όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Η πίστα Λε Καστελέ στη Γαλλία.

Οι διοργανωτές του Γκραν Πρι Γαλλίας τρέφουν πάντως την κρυφή ελπίδα, ότι τελικά θα γίνει ο αγώνας κατά την προκαθορισμένη ημερομηνία του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ‘’auto motor und sport’’ οι υπεύθυνοι του Γαλλικού Γκραν Πρι περιμένουν πριν ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση, να δουν αν θα γίνει ο φημισμένος ποδηλατικός γύρος ‘’Tour de France’’ που είναι επίσης προγραμματισμένος για τα τέλη Ιουνίου. Αν πραγματοποιηθεί η ‘’Tour de France’’ ανατρέποντας τις προβλέψεις, τότε πιθανόν να γίνει και ο αγώνας της Formula 1 στη Γαλλία κανονικά.

Οι ρήτρες φέρνουν διπλούς αγώνες

Πολύ περισσότερες είναι πάντως οι προοπτικές για τη διεξαγωγή του αγώνα στην Αυστρία. Η αυστριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης των απαγορεύσεων λόγω του κορονοϊού για αμέσως μετά το Πάσχα των καθολικών στις 14 Απριλίου και αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά και το επόμενο διάστημα. Ετσι κρίνονται ρεαλιστικές οι προσδοκίες για πραγματοποίηση του Γκραν Πρι της Formula 1 στις 5 Ιουλίου στην πίστα Red Bull Ring.

Στο περυσινό Γκραν Πρι Αυστρίας είχε θριαμβεύσει ο Φερστάπεν.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι του αγώνα φέρονται τόσο σίγουροι για την διεξαγωγή του, ώστε συζητούν στα παρασκήνια δύο συνεχόμενα Γκραν Πρι με διαφορά μίας εβδομάδας μεταξύ τους στην ίδια πίστα. Η Formula 1 θα χάσει πολλά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αν δεν εκπληρώσει τη ρήτρα για τουλάχιστον 15 Γκραν Πρι εφέτος και οι διπλοί αγώνες στο ίδιο αυτοκινητοδρόμιο προσφέρονται για να καλυφθεί λίγο από το χαμένο έδαφος, ενώ μπορούν να διοργανωθούν γρήγορα και απαλλάσσουν τις ομάδες από ταξίδια και κόστος μετακίνησης.

Ανάποδα στο Σίλβερστον

Υπέρ του Σπίλμπεργκ της Αυστρίας συνηγορεί το γεγονός, ότι σύμφωνα με το αρχικό καλεντάρι της χρονιάς μεσολαβούν μέχρι τον επόμενο αγώνα στο Σίλβερστον δύο εβδομάδες. Σε αυτό το κενό θα μπορούσε λοιπόν να χωρέσει άνετα και ένα δεύτερο Αυστριακό Γκραν Πρι. Όμως και οι διοργανωτές του Βρετανικού Γκραν Πρι στις 19 Ιουλίου έχουν δηλώσει πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν και εκεί δύο συνεχόμενους αγώνες. Στο τραπέζι έπεσε μάλιστα και η ιδέα να γίνει ο ένας από τους δύο αγώνες με αντίθετη φορά στην πίστα σε σχέση με την κανονική, όμως απορρίφθηκε επειδή θα χρειάζονταν δαπανηρές αλλαγές στις ζώνες διαφυγής και νέο ομολογκάρισμα από τη FIA.