60 χρόνια από τη γέννηση του Άιρτον Σένα! (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
60 χρόνια από τη γέννηση του Άιρτον Σένα! (pics & vid)
Τις έξι δεκαετίες ζωής θα έκλεινε σήμερα ο Άιρτον Σένα, αν δεν είχε χάσει τη ζωή του στο τραγικό συμβάν στην πίστα της Ίμολα, όμως παραμένει αξέχαστος για όλο τον κόσμο της Formula 1.

Ο Άιρτον Σένα ήταν για πολλούς, ο καλύτερος πιλότος που πέρασε ποτέ από τη Formula 1. Ο «μάγος» του μονοθεσίου σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών και ξεχώριζε λόγω της πραγματικής αγωνιστικής του ευφυΐας, εκτός του ταλέντου του! Ο Βραζιλιάνος, σήμερα, 21 Μαρτίου του 2020 θα γινόταν 60 χρόνων, αν δεν είχε χάσει τη ζωή του στην πίστα της Ίμολα το 1994. Η Πρωτομαγιά του 1994 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των φίλων της Formula 1 καθώς σημάδεψε το σπορ με την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων αθλητών του και του στέρησε την ευκαιρία να δείξει τι πραγματικά θα μπορούσε να κάνει στην καριέρα του.

Ο Άιρτον Σένα γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1960 και είχε την τύχη να προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια. Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, απέκτησε το πρώτο του καρτ, που τον μύησε από μικρό στο πνεύμα της αγωνιστικής οδήγησης και ήταν θέμα χρόνου να μπει στους επίσημους αγώνες καρτ της Βραζιλίας. Στη συνέχεια, πέρασε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το 1984, σε ηλικία 24 ετών δηλαδή, μπήκε στη Formula 1.

Δέκα χρόνια έτρεξε στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ και, για την εποχή, ήταν τρομερό το επίτευγμα ότι πήρε βαθμούς από τον δεύτερο κιόλας αγώνα που συμμετείχε. Στη συνέχεια, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο μόλις στο έκτο Γκραν Πρι του, οπότε απέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι ήρθε για να πρωταγωνιστήσει! Συνολικά, πρόλαβε να κατακτήσει τρεις παγκόσμιους τίτλους (1988, 1990, 1991) και αναμφίβολα, θα μπορούσε να πάρει κι άλλους στο μέλλον. Έτρεξε σε 161 Γκραν Πρι, από τα οποία κέρδισε τα 41 και πήρε την pole position 65 φορές.

Σήμερα, μετράμε σχεδόν 26 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Άιρτον Σένα παραμένει αξέχαστος ακόμη και τώρα, ενώ συχνά βλέπουμε πρασινοκίτρινες σημαίες να ανεμίζουν στις πίστες, με το πορτραίτο του. Το γεγονός ότι ακόμη και το 2020, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή της Formula 1 με υβριδικά μονοθέσια και τρομερή τεχνολογία, πολλοί συγκρίνουν ακόμη τους πιλότους με τον Σένα, αποδεικνύει το πόσο «μεγάλος» είναι. Το μόνο καλό, είναι ότι ο χαμός του Άιρτον Σένα, είναι και ο τελευταίος που έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα στη Formula 1, αφού δεν σκοτώθηκε κανένας άλλος μετά. Και ευχόμαστε, να μη ξανασυμβεί!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!