H Formula 1 έκανε ρεκόρ αξιοπιστίας σε δοκιμές!

Gazzetta team
H Formula 1 έκανε ρεκόρ αξιοπιστίας σε δοκιμές!
Η πρώτη ημέρα των εφετινών δοκιμών της Formula 1 κύλησε χωρίς διακοπές ή βλάβες, ενώ τα μονοθέσια «έγραψαν» στην πίστα της Βαρκελώνης τα περισσότερα χιλιόμετρα από ποτέ σε μία πρεμιέρα!

Πρώτο δείγμα γραφής θετικό, τουλάχιστον όσον αφορά στην αξιοπιστία των μονοθεσίων της Formula 1. Κανονικά η πρεμιέρα των δοκιμών ενόψει μίας νέας σεζόν θεωρείται πολύ σκληρή για τα μονοθέσια και οι βλάβες, οι παιδικές ασθένειες και οι διακοπές με κόκκινες σημαίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αυτό δεν ίσχυε κατά κανένα τρόπο όμως εφέτος, όπου κατά την πρώτη ημέρα των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης δεν καταγράφηκε ούτε ένα τέτοιο περιστατικό.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την μοναδική αξιοπιστία που δείχνει με το καλημέρα η Formula 1. Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσαν όλες οι ομάδες μαζί 1.358 γύρους στην ισπανική πίστα, που αντιστοιχούν σε 6.321,5 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν γράψει τα μονοθέσια της Formula 1 κατά την πρώτη ημέρα των δοκιμών τόσα πολλά χιλιόμετρα!

Καταστροφικό το 2014

Για τον διευθυντή της ομάδας της Mercedes, Τότο Βολφ, αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό επειδή δεν είχαμε εφέτος αλλαγές κανονισμών. Ετσι γνωρίζουν οι ομάδες πολύ καλά τα αυτοκίνητά τους πλέον και ήταν σε θέση να προετοιμαστούν ιδανικά για τα τεστ.

O Tότο Βολφ.

Αντίθετα, η πρώτη χρονιά της νέας εποχής των υβριδικών κινητήρων εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τις ομάδες. Συγκεκριμένα το 2014 βρέθηκαν έξι ομάδες στην πίστα της Χερέθ και έκαναν όλες μαζί μόλις 79 γύρους και μάλιστα σε ένα μικρότερο αυτοκινητοδρόμιο από εκείνο της Βαρκελώνης. Τότε είχε συμπληρώσει η Ferrari 31 γύρους δοκιμών και καμία άλλη ομάδα δεν είχε ξεπεράσει τους 18, ενώ συνολικά κάλυψαν όλα τα μονοθέσια μόλις 349,8 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια ο μέσος όρος κάθε μίας από τις έξι συμμετέχουσες ομάδες ήταν μόνον 58 χιλιόμετρα!

Από τα 58 χιλιόμετρα το 2014, στα 632 εφέτος

Στις πρώτες δοκιμές, όπου συμμετείχαν όλες οι ομάδες (εκτός των Williams και Marussia) και πραγματοποιήθηκαν στο Μπαχρέιν, συμπλήρωσαν τα μονοθέσια 400 γύρους ή 2.164 χιλιόμετρα. Αναμφίβολα πρόκειται για μία βελτιωμένη επίδοση, αν και απέχει πολύ από την εφετινή, καθώς βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της.

Πολύ αξιόπιστη και η Ferrari.

Τα επόμενα χρόνια είχαμε αρκετά σταθερούς αριθμούς διανυθέντων χιλιομέτρων. Ο μέσος όρος χιλιομέτρων κάθε ομάδας για την τριετία 2016 – 2018, ήταν αντίστοιχα 338, 341 και 337 χιλιόμετρα, πριν βελτιωθεί το 2019 στα 447 χιλιόμετρα ανά team, συμπεριλαμβανομένης και της Williams. Σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, διέλυσαν οι ομάδες κάθε προηγούμενο ρεκόρ με μέσο όρο 632 χιλιόμετρα η κάθε μία. Όπως είναι γνωστό, εφέτος μειώθηκε η διάρκεια των χειμερινών δοκιμών σε έξι ημέρες από οκτώ που ήταν πέρυσι. Αν συνεχίσουν ωστόσο οι ομάδες με αυτούς τους ρυθμούς και με τέτοια αξιοπιστία, τότε είναι πολύ πιθανόν να «γράψουν» σε αυτό το εξαήμερο περισσότερα χιλιόμετρα από ό,τι στο περυσινό οκταήμερο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!