Η Formula 1 σάρωσε στη Βραζιλία το…ποδόσφαιρο! (pics)

Gazzetta team
Η Formula 1 σάρωσε στη Βραζιλία το…ποδόσφαιρο! (pics)
Ανατροπές και εκπλήξεις σε διεθνή έρευνα για τη δημοφιλία της Formula 1 σε μεγάλες αγορές του πλανήτη, όπου η κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ νικά σε αρκετές χώρες το πρωτάθλημα ΝΒΑ και το ποδόσφαιρο.

Πόσο δημοφιλής έχει γίνει η Formula 1 τρία χρόνια μετά την αγορά της από τους νέους ιδιοκτήτες της, την εταιρεία Liberty Media; Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δίνει η έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου αναλύσεων αγοράς και δημοσκοπήσεων YouGov, που εξέτασε τα επίπεδα αποδοχής της Formula 1 σε μερικές σημαντικές χώρες του πλανήτη.

H κατάταξη των πιο δημοφιλών αθλητικών εκδηλώσεων το 2019 στη Βρετανία.

Πάντως, εντός Βρετανίας δεν τα πήγε το άθλημα και τόσο καλά, καθώς το Γκραν Πρι της Formula 1 στην ιστορική πίστα του Σίλβερστον ήταν το 2019 η ενδέκατη πιο δημοφιλής αθλητική εκδήλωση στη χώρα, πέφτοντας έτσι μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2018. Πρώτο ήταν το τουρνουά τένις στο Γουίμπλεντον, ενώ την τριάδα συμπλήρωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών!

Oι χώρες με τη δυνατότερη παρουσία της F1

Στις χώρες που έγινε η έρευνα, εντυπωσίασε η Formula 1 με τα καλύτερα αποτελέσματά της στη Βραζιλία. Εκεί είχε το άθλημα ένα θετικό ισοζύγιο Buzz της τάξης του 43,1% και συνέτριψε στην κυριολεξία το ΝΒΑ και το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Premier League, με τα οποία έγινε η σύγκριση της Formula 1 στις διάφορες αγορές. Το Buzz προκύπτει από τη διαφορά του ποσοστού των ερωτηθέντων προσώπων που έχουν θετική εικόνα για κάποιο άθλημα και του ποσοστού των ερωτηθέντων που έχουν αρνητική εικόνα γι αυτό με βάση την ενημέρωσή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τη δημοσκόπηση.

H σύγκριση των τριών αθλημάτων σε μεγάλες αγορές του πλανήτη.

Εξαιρετικά τα πήγε η Formula 1 και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα με 27,4% Buzz, ενώ ακολούθησαν η Αυστραλία με 15,6% Buzz και η Μεγάλη Βρετανία με 14,5% Buzz. Η Γερμανία ήταν επίσης δυνατή με ένα θετικό ισοζύγιο Buzz της τάξης του 11,4%, ενώ η Formula 1 υπερέχει και εδώ απέναντι στην αγγλική Premier League και στο αμερικανικό ΝΒΑ. Για το τελευταίο, να πούμε ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα και στην Ιαπωνία, εκτός των ΗΠΑ όπου παίζει βεβαίως κυρίαρχο ρόλο.

Μεγάλη άνοδος της Formula E

Τη χαμηλότερη διεισδυτικότητα μεταξύ των χωρών που έγινε η έρευνα, εμφανίζουν οι ΗΠΑ με ένα ποσοστό Buzz της τάξης μόνον του 5,6%! Γι αυτό και οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τα εξής: «Είναι η αγορά των ΗΠΑ, εκείνη στην οποία επιδιώκουν να απευθυνθούν πλέον οι διοργανωτές της Formula 1. Με τους νέους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της, τη Liberty Media, είναι πλέον περισσότερο σε θέση να το κάνουν αυτό».

Περυσινός αγώνας του πρωταθλήματος της Formula E.

Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δημοφιλέστερα γενικότερα τα μηχανοκίνητα σπορ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Formula E με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, για την οποία αναφέρει η έκθεση ότι «το συγκεκριμένο πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει την αξία του κατά δύο τρίτα και πλασαρίστηκε στο Top-30 όλων των αθλημάτων στη Μεγάλη Βρετανία».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!