Σου είπε ποτέ ο Χάμιλτον πως σκέφτεται να τα παρατήσει;

Πάνος Σεϊτανίδης Πάνος Σεϊτανίδης
Σου είπε ποτέ ο Χάμιλτον πως σκέφτεται να τα παρατήσει;
Ο Πάνος Σεϊτανίδης παρουσιάζει θεωρίες και δεδομένα γύρω από τις προθέσεις του Λούις Χάμιλτον ενόψει της νέας σεζόν της Formula 1.

Έλειπε. Τώρα έχει επιστρέψει. Τέσσερις μόνο λέξεις, που ισοπεδώνουν τόσες και τόσες χιλιάδες άλλες, ανούσιες, που γράφτηκαν το τελευταίο δίμηνο σε άρθρα και social media. Ο Λούις Χάμιλτον είναι εδώ, με μπαταρίες φορτισμένες στο 100% και έτοιμος να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα: να δίνει όλο του το είναι κυνηγώντας τους αγωνιστικούς στόχους του.

Είναι εδώ κόντρα στο αφήγημα που τον ήθελε να ρίχνει μαύρη πέτρα και να γυρνά την πλάτη στο σπορ επειδή έχασε τον τίτλο του 2021 όπως τον έχασε.


Αδικήθηκε στο Άμπου Ντάμπι; Φυσικά. Θα ήταν πρωταθλητής αν δεν έφευγαν αυτά τα πέντε μονοθέσια που χώριζαν τη W12 από την RB16B του Μαξ Φερστάπεν; Με πάσα βεβαιότητα. Όμως αυτά βγήκαν από τη μέση, ο Ολλανδός επανεκκίνησε τον αγώνα της Yas Marina κολλημένος πίσω του, με φρέσκα ελαστικά και αναπόφευκτα τον πέρασε. Και του πήρε τον τίτλο.

Ο Χάμιλτον δέχθηκε την απώλεια του θρόνου με περίσσια αρχοντιά και όποια εκ των υστέρων αντίδραση, όπως η απουσία από το γκαλά απονομής βραβείων της FIA, ήταν απόλυτα κατανοητή. Σίγουρα, στο μυαλό του η μάχη του πρωταθλήματος χειραγωγήθηκε στο φινάλε από τον Μάικλ Μάσι.

Grand Prix Άμπου Ντάμπι

Σίγουρα πέρασε ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν καθρέφτη ή κοιτώντας συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα στην άγρια Δύση, μονολογώντας, λέγοντας όσα θα ήθελε να έλεγε αν είχε μπροστά του ένα μικρόφωνο εκείνες τις ώρες. Όμως κράτησε αυτά τα λόγια, αυτό το παράπονο, για τον εαυτό του. Όσο κι αν τον έπνιγε η αδικία. Όπως στην πίστα τα 37 του χρόνια εξασφαλίζουν περίσσια εμπειρία που του έδινε σε πολλές περιπτώσεις πλεονέκτημα έναντι του ταχύτατου αλλά άπειρου από πρωταθλητισμό “Mad Max”, έτσι και εκτός πίστας, έκανε την πιο έξυπνη κίνηση.

Όμως, πανέξυπνη ήταν και η επικοινωνιακή στρατηγική της Mercedes. Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω, πιάστηκαν τα δάκτυλα να το πληκτρολογώ όλο αυτό το διάστημα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσει ο Χάμιλτον». Μετά από ένα διάστημα φάνταζε φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Τότο Βόλφ & Λούις Χάμιλτον

Η γερμανική ομάδα ήξερε «from day one» πως δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη αν επέλεγε να εφεσιβάλλει τις αποφάσεις των αγωνοδικών στο Άμπου Ντάμπι. Διατήρησε όμως την επικοινωνιακή φασαρία μέχρι να έρθει η ανακοίνωση της FIA πως θα υπάρξει έρευνα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Κι έπειτα, για το… καλό του σπορ, έκανε πίσω και έληξε το θέμα εκεί. Σε ομαδικό επίπεδο γιατί σε ατομικό, είχε ένα ακόμα εξαιρετικό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια. Την απειλή αποχώρησης του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ως διαμαρτυρία για τα κακώς κείμενα της FIA.

Έντεχνα, βάσει μόνο μίας δήλωσης του επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes Τότο Βολφ, δημιουργήθηκε ένα αφήγημα που άρχισε να γιγαντώνεται με γεωμετρική πρόοδο από τα αδηφάγα social media. Το κοινό «φαγωνόταν» στα σχόλια κάτω από κάθε post, την ώρα που ο Λούις καθάριζε το μυαλό του και περνούσε χρόνο με οικογένεια και φίλους. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί τροφή για σκέψη, για το πόσο «πιόνι» μπορεί να γίνει εύκολα ο οποιοσδήποτε, να σκάει, να πλακώνεται για… «σώβρακα και φανέλες» την ώρα που αυτοί που θα έπρεπε να σκάνε, έχουν προ πολλού προσπεράσει.

Θεωρώ εξαιρετικά πιθανό, αν ήταν ακόμα στον προεδρικό θώκο ο Ζαν Τοντ, να είχε ενδεχομένως προχωρήσει σε κινήσεις που θα ικανοποιούσαν ακόμα περισσότερο τη Mercedes, η οποία κακά τα ψέματα: προσπάθησε τα πάρει τα μέγιστα από μία ατυχή και άδικη στιγμή. Να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά. Όμως με την προεδρία της FIA να αλλάζει χέρια, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας να υποκύψει το νέο «αφεντικό» στην επικοινωνιακή πίεση. Γι’ αυτό ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ ξεκαθάρισε από νωρίς πως θα προχωρήσει σε τομές αλλά δεν θα ανακοινώσει τίποτα πριν ταξιδέψουν όλοι στο Μπαχρέιν. Κοινώς, έδειξε πως δεν εκβιάζεται και με αυτή την κίνηση ματ, απάντησε στη μπλόφα της Mercedes.

Όπως λέγαμε και στην video-ανασκόπηση της σεζόν του 2021 που κάναμε στο Gazzetta, υπήρχαν ξεκάθαροι λόγοι που ο Χάμιλτον θα έδινε κανονικά το «παρών» στην εκκίνηση του Grand Prix του Μπαχρέιν στις 20 του Μάρτη.

Λούις Χάμιλτον

#1 Είναι επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DNA του κι όσο το σώμα του μπορεί να ακολουθεί το πνεύμα, δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσει. Ειδικά ηττημένος.

#2 Πέρα από τον εγωισμό, στο βάθος του μυαλού του είναι και οι αριθμοί. Έχει ισοπεδώσει σχεδόν όλα τα ρεκόρ εκεί έξω: δεν θέλει να μοιράζεται την κορυφή των τίτλων με τον Μίκαελ Σουμάχερ, διψάει για το 8ο!

#3 Ξέρει πως αν έφευγε τώρα, αυτό που θα έμενε θα ήταν πως το «έσκασε από μία μάχη». Όχι αυτή με τον Φερστάπεν – αναφέρομαι στην εσωτερική μάχη της Mercedes. Με τον επίδοξο διάδοχο του στη γερμανική ομάδα, επίδοξο διάδοχό του στο θρόνο, επίδοξο διάδοχό του στο ρόλο του ήρωα των Βρετανών. Ο Τζορτζ Ράσελ έχει περγαμηνές να πρωταγωνιστήσει, δεν θα είναι ούτε Νίκο Ρόσμπεργκ, ούτε Βάλτερι Μπότας. Ο κόσμος το ξέρει, ο Λούις το ίδιο. Δεν θα το σκάσει λοιπόν από τη μάχη. Κι επειδή ανέφερα τον Γερμανό, εκείνος έκανε το απόλυτο: έφυγε πρωταθλητής. Το ίδιο θέλει να κάνει κι ο Λούις.

Λούις Χάμιλτον

Επιπρόσθετα, υπήρχαν και ξεκάθαρες ενδείξεις πως η «απειλή» αποχώρησης δεν είχε την παραμικρή βάση. Το συμβόλαιο του με τη Mercedes που τρέχει για μία ακόμα σεζόν, δεν ήταν μία από αυτές - τα συμβόλαια είναι για να σπάνε, το έχουμε δει πολλάκις.

Όμως ο Χάμιλτον ήταν κανονικά δηλωμένος στις επίσημες συμμετοχές του 2022. Επίσης, λόγω της ιδιαιτερότητας της μεγάλης αλλαγής των κανονισμών, δεν υπήρχαν περιθώρια για να τραβήξει παραπέρα το έργο. Ο 37χρονος πρέπει να είναι στην πίστα στις 23 Φεβρουαρίου που ξεκινούν οι δοκιμές της Βαρκελώνης, εκεί όπου κάθε χιλιόμετρο με το νέο μονοθέσιο θα είναι χρυσός. Αν ερχόταν αλλαγή φρουράς, θα έπρεπε ο διάδοχος να είναι τότε στην πίστα. Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: αν αποχωρούσε ο Χάμιλτον, ποιος θα έπαιρνε τη θέση του έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο; Ο Νικ ντε Βρις από τη Formula E;

Ο Χάμιλτον λοιπόν δεν… επέστρεψε στη Formula 1. Επέστρεψε από τις διακοπές του. Γιατί από τη Formula 1 δεν έφυγε ποτέ. Είναι εδώ και θα είναι πιο λυσσασμένος από ποτέ όταν ξεχυθεί στην πίστα του Μπαχρέιν. Αδημονώ λοιπόν να τον δω να μάχεται, στα καλύτερά του και σε ένα πρωτάθλημα που υπόσχεται μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Με ή χωρίς τον Μάικλ Μάσι στο ρόλο του διευθυντή αγώνα.

Λούις Χάμιλτον

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG Petronas

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πάνος Σεϊτανίδης
Πάνος Σεϊτανίδης

Ο Πάνος Σεϊτανίδης ξεκίνησε από τα γήπεδα το 1996, αλλά η έλευση της νέας χιλιετίας τον βρήκε να επικεντρώνεται σε όσα συμβαίνουν στις ειδικές διαδρομές και τις πίστες του κόσμου. Από το 2000 έως και το 2015 ήταν ανελλιπώς μέλος της ομάδας σχολιασμού και παρουσίασης των Grand Prix της F1 σε Alpha, ΑΝΤ1 και ΝΕΡΙΤ ενώ παράλληλα είχε συμμετοχή σε πληθώρα άλλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Έχει θητεύσει σε κορυφαία περιοδικά ειδικού Τύπου (CAR, F1 Racing, Drive, Motorsport Magazine κ.α.) ενώ διαδικτυακά, «γράφει χιλιόμετρα» εδώ και δύο δεκαετίες. Είναι μέλος της οικογένειας της Liquid Media από το 2021, όταν και ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής περιεχομένου στο gMotion by Gazzetta.