Νέος πρόεδρος της FIA o Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Νέος πρόεδρος της FIA o Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ
Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ είναι επίσημα ο νέος πρόεδρος της FIA, έπειτα από τη διαδικασία εκλογών στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Μετά από 12 χρόνια, η FIA αλλάζει πρόεδρο, με τον Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ να κερδίζει τον αντίπαλό του, Γκρέιαμ Στόκερ. Ο Μπεν Σουλαγέμ έγινε μάλιστα ο πρώτος μη Ευρωπαίος πρόεδρος της FIA στα 117 χρόνια ιστορίας της και διαδέχθηκε τον Ζαν Τοντ που υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2009.

Στη διαδικασία των εκλογών της FIA συμμετείχαν οι φορείς μηχανοκίνητου αθλητισμού και αυτοκίνησης κάθε χώρας που είναι μέλος στην παγκόσμια ομοσπονδία. Ο Μπεν Σουλαγέμ κατέλαβε το 62% των ψήφων και επικράτησε του Στόκερ, σε μια ιστορική ημέρα για την FIA. Ο Βρετανός ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της FIA στην εποχή Τοντ.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ υπήρξε πρώην οδηγός αγώνων ράλι. Έχει κερδίσει το Πρωτάθλημα Ράλι Μέσης Ανατολής 14 φορές από το 1986 μέχρι το 2002. Μάλιστα το ντεμπούτο του σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε το 1988 στο Ράλλυ Ακρόπολις. Τη δεκαετία του ’90, ο Μπεν Σουλαγέμ κατέκτησε πολλές νίκες στην κατηγορία Ν στο WRC.

Μετά την καριέρα του στους αγώνες, ο Μπεν Σουλαγέμ υπήρξε μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΠΣΜΑ), έχοντας ολοκληρώσει θητεία ως αντιπρόεδρος αγώνων της FIA. Από το 2013 μέχρι το 2017 διετέλεσε το ρόλο αυτό στον τομέα της αυτοκίνησης και του τουρισμού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!