Αποκάλυψη για την πρώτη ντίζελ Bentley!

Πέτρος Πιτσίνης
Με... εντόσθια από το Audi SQ7, η πετρελαιοκίνητη Bentayga είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Βρετανικής φίρμας που κινείται με αυτό το καύσιμο!

Η πληθωρική Bentley Bentayga θα συνεχίσει την εμπορική της πορεία και με ένα δεύτερο μοτέρ, εκτός από το γνωστό W12 που «καίει» βενζίνη. Ο νέος κινητήρας έρχεται «καρφί» από το Audi SQ7 και με τους 435 ίππους του, αλλά και τα 900 Nm της ροπής που αποδίδει, καταφέρνει να κινεί εντυπωσιακά το θηριώδες SUV.

Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε λίγο λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 270 χλμ./ώρα, όμως εξίσου αποτελεσματικός αποδεικνύεται και στις εν κινήσει επιταχύνσεις. Αυτό γίνεται χάρη στην τριπλή υπερτροφοδότηση, με τα δύο συμβατικά twin scroll τούρμπο και ένα ακόμη, το οποίο είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο και χαρίζει άμεση απόκριση του κινητήρα στις εντολές του δεξιού πεντάλ.

Το V8 σύνολο συνεργάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο της ZF με οκτώ σχέσεις και στέλνει τη ροπή και στους τέσσερις τροχούς, σε μόνιμή βάση. Για όσους... ενδιαφέρονται πραγματικά, εκπέμπει 210 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και «καίει» 7,3 λίτρα ντίζελ ανά 100 χλμ, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις του Βρετανού κατασκευαστή. Η πετρελαιοκίνητη Bentley Bentayga θα ξεκινήσει να διατίθεται από το τέλος του έτους και θα είναι αρκετά φθηνότερη από τη μεγαλύτερη βενζινοκίνητη «αδερφή» της.