Θαύμα οικονομίας το Toyota Prius Plug in (video)

Γιώργος Βαρίνος
Το Toyota Prius Plug In είναι το πιο οικονομικό υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό από το αδελφάκι του Prius.

Δεν τα χωρίζει πολύ καιρός από την πρώτη παρουσίασή τους αλλά το Plug In Hybrid που μόλις έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, διαφοροποιείται σημαντικά από το απλό Prius Hybrid. Μάλιστα, για να τονίσει ίσως ακόμα περισσότερο τη διαφορά στις ΗΠΑ, η Toyota ονομάζει το νέο μοντέλο Prius Prime.

Εκτός από τη δυνατότητα φόρτισης από το οικιακό δίκτυο που του επιτρέπει να επιτυγχάνει αυτονομία σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία για περισσότερα από 50 χιλιόμετρα με ταχύτητα έως και 135 χλ,./ώρα, το plug in σε σχέση με το υβριδικό Prius έχει αλλάξει σημαντικά και αισθητικά. Οι πλευρικές του επιφάνειες παραμένουν ίδιες, ωστόσο εμπρός και πίσω έχουν σχεδιαστεί εκ νέου τα φωτιστικά σώματα και οι προφυλακτήρες. Το αποτέλεσμα, από αισθητική άποψη, είναι τώρα σαφώς πιο ισορροπημένο, συμπαγές και σπορ, αλλά τα μεγάλα νέα δεν αφορούν στην αισθητική μα στην οικονομία.

Λόγω μεγαλύτερων συσσωρευτών το Prius HEV έχει τώρα μέση κατανάλωση 1.4 λίτρα/100 χλμ. που ισούται με εκπομπές CO2 μόλις 32 γρ./χλμ. Έτσι ο κάθε υποψήφιος αγοραστής μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα πληρώσει ξανά τέλη κυκλοφορίας, όχι μόνο στο άμεσο μέλλον αλλά και στον αιώνα τον άπαντα. Επιπρόσθετα, μετά από μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του που κρατά λίγο περισσότερο από 2 ώρες, η αυτονομία των 50 χιλιομέτρων καλύπτει, σύμφωνα με έρευνες, το 90% των αναγκών αστικών μετακινήσεων ενός σύγχρονου οδηγού. Σημαντικές αλλαγές όμως έχουμε και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου μια οθόνη 11,6 ιντσών κάθετα τοποθετημένη,καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στο κέντρο και φυσικά αποτελεί το κέντρο χειρισμού όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου.

Ένα εξαιρετικό σύστημα ήχου από την JBL, έγχρωμο head up display και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης κινητού τηλεφώνου συμπληρώνουν τα high end συστήματα του εξοπλισμού του νέου Prius PHEV, στον οποίο φυσικά περιλαμβάνονται και όλα τα πρωτόκολλα σύνδεσης και επικοινωνίας με φορητές συσκευές. Τις τεχνολογικές καινοτομίες συμπληρώνουν ένα σύστημα αυτόματης στάθμευσης αλλά και εξόδου του αυτοκινήτου από τη θέση του, φωτοβολταϊκά στοιχεία στην οροφή που εξασφαλίζουν ρεύμα σε μια ξεχωριστή μπαταρία για τον λειτουργία βοηθητικών συστημάτων και τέλος ένα καινοτόμο σύστημα κλιματισμού με ηλεκτρική αντλία θερμότητας που το καθιστά λειτουργικό ακόμα και αν το αυτοκίνητο λειτουργεί μόνο με τον ηλεκτρικό κινητήρα.

Ως κινητήρας εσωτερικής καύσης της υβριδικής μονάδας παραμένει το τετρακύλινδρο σύνολο των 1.8 λίτρων που λειτουργεί βάσει του κύκλου Atkinson, με αποτέλεσμα να έχει την κορυφαία θερμοδυναμική απόδοση στον κόσμο. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητά του στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτή θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2016 στις ΗΠΑ και προς το τέλος της χρονιάς στην Ευρώπη.