Το αυτοκίνητο του λαού από την VW (video)

Gazzetta team
Το πρώτο αμιγώς σχεδιασμένο για την αγορά της Ινδίας VW, με την ονομασία Ameo, είναι ένα κομψό σεντάν που θα έβρισκε κοινό σε πολλές ακόμα αγορές.

Για πρώτη φορά η VW σχεδιάζει ένα μοντέλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τεράστιας ινδικής αγοράς. Με 1.200.000.000 κατοίκους υπάρχει πολύ λαός στην ασιατική χώρα και, λόγω των ειδικών φορολογικών κινήτρων, τα μικρά τετράθυρα μοντέλα κάτω των 4 μέτρων είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ως τώρα η γερμανική εταιρεία που μάλιστα ονομάζεται «αυτοκίνητο του λαού» δεν είχε ένα τέτοιο στην Ινδία αλλά αυτό θα αλλάξει με το Ameo, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Νέου Δελχί και οι πωλήσεις του ξεκινούν οσονούπω.

Για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά, ως βάση έχει χρησιμοποιηθεί το αμάξωμα του υπάρχοντος Polo και τα μηχανικά μέρη είναι περασμένης γενιάς, με μόλις δύο διαθέσιμα μηχανικά σύνολα, ένα βενζίνης 1.2 λίτρων ισχύος 75 ίππων και ένα diesel 1.5 λίτρων ισχύος 90 ίππων. Αμφότερα συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων, ενώ υπάρχει και διαθέσιμο DSG στον προαιρετικό εξοπλισμό. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται «φτωχά» σε εμάς του Ευρωπαίους, θα αναθεωρούσαμε όμως άρδην βλέποντας την τιμή: Με τη βασική έκδοση να κοστίζει κάτω από 7.500€ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αμφιβάλει κανείς ότι το Ameo θα πουλούσε σαν ζεστό ψωμί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Από τις εικόνες το Ameo δείχνει αρμονικό, συμπαγές και με δικό του χαρακτήρα, παρότι εμπρός μοιάζει στο Polo, ενώ τόσο το εσωτερικό του όσο και ο εξοπλισμός του κάθε άλλο παρά προδίδουν το κόστος – χάρισμα. Ο τελευταίος περιλαμβάνει κλιματισμό, δύο αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα και κεντρικό κλείδωμα, ενώ υπάρχει σύστημα infotainment με λειτουργία mirrorlink και κάμερα οπισθοπορείας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν θέσεις για πέντε επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι εξαιρετικός, με όγκο 330 λίτρων. Φυσικά δεν υπάρχουν βλέψεις για διάθεσή του σε ευρωπαϊκές αγορές, υπενθυμίζουμε όμως ότι και η Renault με το εξαιρετικά επιτυχημένο στην ινδική αγορά Kwid κάτι ανάλογο δήλωνε αρχικά αλλά πλέον φαίνεται ότι αναθεωρεί.