Τι αλλαγές φέρνει ο Τίμπερλεϊκ στο αμερικανικό GP;

Πέτρος Πιτσίνης
Η συναυλία του pop ινδάλματος Τζάστιν Τίμπερλεϊκ είναι η αφορμή για διαφοροποιήσεις στις ώρες των κατατακτήριων στο Όστιν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευθυντών των αγωνιστικών ομάδων την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο Μπακού, όπου θα πραγματοποιηθεί ο όγδοος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος F1, η FIA ανακοίνωσε την αλλαγή στην ώρα των κατατακτήριων δοκιμών του αγώνα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι κατατακτήριες θα ξεκινήσουν στις 16:00 τοπική ώρα αντί στις 14:00. Αυτό, διότι η Liberty Media έκρινε πως, λόγω της συναυλίας του Τίμπερλεϊκ, που θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ στο Circuit of the Americas το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι θεατές –και τα έσοδά της.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι πως όσοι έρθουν για τη συναυλία, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ μετά τις κατατακτήριες. Ομοίως, όσοι έχουν έρθει κυρίως για το αγωνιστικό δρώμενο, θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσουν στη συνέχεια τον Αμερικανό σούπερ σταρ.

Από την πλευρά των ομάδων της F1, η αλλαγή αυτή δεν ήταν καλοδεχούμενη. Αφενός γιατί αυξάνει το χρόνο δουλειάς των μηχανικών κατά πολύ, μια ημέρα που, με τα αυτοκίνητα σε καθεστώς parc ferme μετά τις κατατακτήριες, μπορούν να ξεκουραστούν. Αφετέρου, διότι τέτοιες πρακτικές μπορεί να γίνουν καθεστώς στο μέλλον, επεκτείνοντας κατά πολύ το χρόνο δουλειάς των μηχανικών και των ομάδων, σε ένα ήδη πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο.

Μια ακόμα ένσταση από τις μικρότερες ομάδες, αφορούσε το μεγάλο χρόνο που μεσολαβεί από την τρίτη περίοδο δοκιμών (FP3) μέχρι στις κατατακτήριες. Αυτός είναι 2 ώρες κανονικά, ενώ στην προκειμένη περίπτωση αυξάνεται στις τέσσερις. Με αυτό το δεδομένο, οι μεγάλες ομάδες μπορούν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στα μονοθέσια, που υπό το κανονικό καθεστώς δεν θα είχαν το χρόνο να πραγματοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αλλαγή θεωρείται δεδομένη, καθώς έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της F1. Βλέπετε ο Τίμπερλεϊκ είναι μεγάλος «κράχτης» και θα ωθήσει πολλούς, που θα έρθουν κυρίως για αυτόν, να γνωρίσουν και την F1. Να σημειώσουμε πως εκτός του Τίμπερλεϊκ, την Κυριακή του αγώνα έχει προγραμματιστεί και συναυλία του θρύλου της μαύρης χορευτικής μουσικής Στίβι Γουόντερ. Γεγονός που δείχνει ότι η Liberty Media έχει βαλθεί να μετατρέψει την F1 σε ένα πολυθέαμα, που θα προσελκύει πολύ περισσότερους θεατές και όχι απαραίτητα λάτρεις των αγώνων αυτοκινήτου.