Τιμές καυσίμων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Τιμές καυσίμων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή
Μέχρι τις 30 Ιουνίου το μεικτό κέρδος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο που ίσχυε προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών σε βασικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τα καύσιμα. Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θα επιβληθεί πλαφόν (δηλαδή ανώτατη τιμή), αλλά λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των κινήσεων αισχοκέρδειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία με τίτλο "Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης", έως και τις 30 Ιουνίου 2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, την μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οποιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο οποιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης. Έχουν το δικαίωμα να διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής, τον οποίο αφορά ο έλεγχος ή να παραγγέλνουν ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές.

Οι κυρώσεις

Σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση επιβάλλονται - ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης - κυρώσεις ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης προθεσμίας

β) πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ


γ) πρόστιμο έως 50.000 ευρώ στο ελεγχόμενο πρόσωπο εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές

Οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης

α) η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

β) η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.)

γ) οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!