Παρουσιάστηκε το νέο Yamaha Tenere 700 World Raid (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Yamaha παρουσίασε την τρίτη έκδοση του δημοφιλούς adventure Tenere 700 για ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες.

Το Yamaha Tenere 700 έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το adventure μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας για το 2022 δέχτηκε την φροντίδα της Yamaha και αναβαθμίστηκε στα σημεία, διατηρώντας τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά που είναι η ευχρηστία στην καθημερινότητα, η ικανότητα εκτός δρόμου και η άνεση στο ταξίδι.

Για το 2022 η Yamaha μας είχε παρουσιάσει δύο εκδόσεις, την απλή και την έκδοση Rally, ενώ τώρα είναι έτοιμη να μας παραδώσει ακόμα μια ενδιαφέρουσα έκδοση. Η Yamaha παρουσίασε λοιπόν το σκληροπυρινικό Tenere 700 World Raid το οποίο κάνει ακόμα ένα βήμα παρακάτω στον τομέα της εκτός δρόμου οδήγησης, της τεχνολογίας και των μεγάλων αποστάσεων.

Στο κομμάτι του σχεδιασμού το νέο Tenere δεν έχει σημαντικές αλλαγές διατηρώντας την ίδια δομή. Οι αλλαγές αρχίζουν αν προσέξεις καλύτερα το ρεζερβουάρ το οποίο είμαι εντελώς νέο. Η Yamaha έχει τοποθετήσει δύο πλαϊνά ρεζερβουάρ στη συγκεκριμένη έκδοση αυξάνοντας την χωρητικότητα σε καύσιμο στα 23 λίτρα. Υπάρχουν δύο τάπες πλήρωσης καυσίμου, ενώ ο σχεδιασμός είναι πολύ προσεκτικός έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα οδηγικά χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας. Η Yamaha δηλώνει πως με το νέο σύστημα ρεζερβουάρ η μοτοσικλέτα μπορεί να έχει αυτονομία μέχρι και 500 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή στο νέο Tenere 700 World Raid είναι στις αναρτήσεις. Η Yamaha έχει τοποθετήσει ένα ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 43mm της ΚΥΒ από την αγωνιστική σειρά της εταιρείας. Στο πίσω μέρος έχουμε επίσης ένα κορυφαίο μονό αμορτισέρ από αλουμίνιο με ξεχωριστό δοχείο λαδιού τύπου piggyback που εμποδίζει το "βράσιμο" του λαδιού. Τόσο το πιρούνι εμπρός όσο και το αμορτισέρ έχουν αυξημένες διαδρομές κατά 20mm, ενώ το πακέτο συμπληρώνει αμορτισέρ τιμονιού της Ohlins για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα. Στα φρένα δεν έχουμε αλλαγές στο σύστημα της Brembo, αλλά το ABS είναι ρυθμιζόμενο με τρεις επιλογές.

Αναβαθμίσεις έχουμε και στην εργονομία με την Yamaha να τοποθετήσει νέα επίπεδη σέλα δύο τμημάτων, μεγαλύτερα μαρσπιέ, USB θύρα φόρτισης και νέο πίνακα οργάνων TFT 5 ιντσών με τρεις επιλογές γραφικών (Street, Raid, Explore). Τα όργανα έχουν δυνατότητα συνδεσιμότητας με smartphone για ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο ταξίδι και στην καθημερινότητα. Η μάσκα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, η ζελατίνα πιο ψηλή, ενώ υπάρχουν και ειδικά πτερύγια που εκτρέπουν τον αέρα για καλύτερη προστασία.

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος δικύλινδρος CP2 των 689 κ.εκ. με απόδοση 72,4 ίππους και 68Nm ροπής. Το βάρος της μοτοσικλέτας έχει αυξηθεί στα 220 κιλά, ενώ καινούριο σχεδιασμό έχουμε και στο κουτί του φίλτρου αέρα για μεγαλύτερη αντοχή σε δύσκολες συνθήκες. Η νέα Tenere 700 World Raid θα είναι διαθέσιμη σε δύο χρωματισμούς, μπλε και μαύρο, ενώ αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022.

Η εντυπωσιακή παρουσίαση του Tenere 700 World Raid.