Σε δημοπρασία η σπάνια Mercedes-Benz 300 SL του Φάντζιο

Κώστας Μπιτσικώκος
Σε δημοπρασία η σπάνια Mercedes-Benz 300 SL του Φάντζιο
Ο οίκος Sotheby βγάζει στο… σφυρί το πανέμορφο roadster που είχε χαρίσει η γερμανική εταιρεία στον πεντάκις πρωταθλητή της Formula 1

Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1 και κυρίαρχη μορφή στην πρώτη δεκαετία του σπορ. Στο βιογραφικό του Αργεντίνου περιλαμβάνονται 5 παγκόσμιοι τίτλοι (κάτι που κατέρριψε δεκαετίες αργότερα ο Μίκαελ Σουμάχερ), πιο σημαντικό όμως είναι ότι τους κατέκτησε με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes-Benz, Maserati). Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος οδηγός στο θεσμό! Ο Φάντζιο κέρδισε σχεδόν στα μισά Grand Prix στα οποία συμμετείχε, (24 από τα 52) και το ποσοστό νικών 46,15% είναι το υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο οδηγό.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1958, διατήρησε τη σχέση του με την Mercedes-Benz. Αρχικά δημιουργώντας εργοστάσιο κινητήρων της εταιρείας στην Αργεντινή και από το 1974 ως Πρόεδρος της Mercedes-Benz στη χώρα του. Το 1958 ως αποχαιρετιστήριο δώρο, η Daimler-Benz του δώρισε μία 300 SL Roadster, σε ανοικτό μπλε χρώμα και δερμάτινο εσωτερικό σε κρεμ απόχρωση.

Mercedes 300 SL Φνατζιο

Ο Φάντζιο διένυσε περισσότερα από 70.000 χλμ. με την 300 SL, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Νότια Αμερική. Όπως αναφέρει ο ανηψιός του, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Β’, «το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατείχε μία ιδιαίτερη θέση για το θείο μου, ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα που είχε. Όχι μόνο λόγω της σχεδίασης και των χαρακτηριστικών του, αλλά επειδή σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή του».

Mercedes 300 SL Φάντζιο

Από το 1966 η 300 SL αποτελούσε ένα από τα εκθέματα στο μουσείο του Φάντζιο στην Μπαλκάρθε, τη γενέτειρά του. Πλέον όμως βρίσκεται στο Λονδίνο και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όταν θα αποτελέσει έναν από τους πόλους έλξης στην έκθεση «ICE - The International Concours of Elegance», στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας.

Mercedes 300 SL Φάντζιο

Από τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 4 Μαρτίου, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την Mercedes-Benz 300 SL που οδηγούσε ο Φάντζιο, θα μπορούν να καταθέσουν την προσφορά τους. Το πανέμορφο roadster δεν θα αλλάξει χέρια σε δημόσια δημοπρασία αλλά ιδιωτικά, προκειμένου ο οίκος να εγγυηθεί την αυστηρή εμπιστευτικότητα. Εκτιμάται ότι η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου θα ανέλθει σε επταψήφιο νούμερο, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!