WRC: Μία καθηγήτρια μαθηματικών οδήγησε τον Λεμπ στη νίκη (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC: Μία καθηγήτρια μαθηματικών οδήγησε τον Λεμπ στη νίκη (vid)
Η Ιζαμπέλ Γκαλμίς έκανε ονειρικό ντεμπούτο ως συνοδηγός του Σεμπαστιέν Λεμπ στην κορυφαία κλάση του WRC.

Δίπλα σε κάθε επιτυχημένο άνδρα, λένε πως βρίσκεται μία δυναμική γυναίκα. Πράγμα που δεν αφορά μόνο στις προσωπικές σχέσεις αλλά στην περίπτωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, επεκτείνεται και στις εργασιακές.

Συγκεκριμένα, στο πλήρωμα του Ford Puma Rally1 της M-Sport με το Νο19 στο πίσω τζάμια, το οποίο αποτελούσαν ο Σεμπαστιέν Λεμπ και την Ιζαμπέλ Γκαλμίς. Τους θριαμβευτές του Ράλλυ Μόντε-Κάρλο με το οποίο άνοιξε η αυλαία του 2022 για το WRC.

Θρίαμβος στο Πριγκιπάτο

Μετά από μία επική μάχη με τον Σεμπαστιέν Οζιέ, ο γερόλυκος Λεμπ που μερικά 24ωρα νωρίτερα μαχόταν στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του Ράλλυ Ντακάρ, έφτασε σε μία ανέλπιστη για πολλούς αλλά πανάξια νίκη.

Σεμπαστιέν Λεμπ

Την 80η στην πλούσια καριέρα του και ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί ήρθε λίγο πριν σβήσει 48 κεράκια. Έτσι, εκτός από πολυνίκης στο WRC (σ.σ. Ο Οζιέ έχει 54 νίκες, ο Μάρκους Γκρόνχολμ 30 και ο Κάρλος Σάινθ 26), εκτός από ο οδηγός με τους περισσότερους τίτλους αφού έχει 9 έναντι 8 του Οζιέ, πλέον είναι και ο γηραιότερος σε ηλικία νικητής ράλλυ του Παγκοσμίου.

Όμως όσο κι αν ο ίδιος είναι… εξωγήινος πίσω από το τιμόνι, ειδικά στα ράλλυ, η καθοδήγηση αποτελεί καθοριστικό ρόλο. Και εκεί, δεν είχε πια τον σταθερό σε όλη την καριέρα του στο WRC συνοδοιπόρο, τον Ντανιέλ Ελενά.

Η καθηγήτρια μαθηματικών έλυσε την εξίσωση

Συνοδηγός του Λεμπ στον εναρκτήριο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, σε αυτή τη νέα εποχή του WRC με τα υβριδικά θηρία, ήταν η Ιζαμπέλ Γκαλμίς. Δεν φταίτε αν δεν γνωρίζετε το όνομά της, καθώς η βασική της εργασία είναι ως καθηγήτρια μαθηματικών.

Ιζαμπέλ Γκαλμίς

«Ήμουν διακριτική στο σχολείο και δεν είπα πολλά στους μαθητές μου πριν το Μόντε, περιμένω λοιπόν να δω την έκπληξή τους όταν με δουν ξανά», είπε η 50χρονη Γαλλίδα στο wrc.com. Όσο για την έως τώρα αγωνιστική της καριέρα, περιελάμβανε 228 εκκινήσεις, όμως μόνο 6 από αυτές ήταν στο WRC και καμία στις κορυφαίες κλάσεις.

Το 2007 είχε καθοδηγήσει τον Ντομινίκ Ρεμπού συμμετέχοντας με Citroen C2 R2 στο Ράλλυ Πορτογαλίας, το 2013 ήταν στο δεξί μπάκετ του Κουεντίν Ζιλμπέρ σε ένα Citroen DS3 R3T στα Ράλλυ Πορτογαλίας, Ιταλίας, Φινλανδίας και Γερμανίας ενώ το 2017, συμμετείχε στο Ράλλυ Γερμανίας, στο πλευρό του Ζαν-Μισέλ Ραού σε ένα Citroen DS3 WRC.

Γιατί επιλέχθηκε από τον Λεμπ;

Εύλογη ερώτηση: υπάρχουν τόσοι και τόσοι μπαρουτοκαπνισμένοι συνοδηγοί, με εμπειρίες από την πρώτη γραμμή και ενεργή συμμετοχή τις τελευταίες σεζόν. Γιατί ο Λεμπ ρίσκαρε με μία άγνωστη και φαινομενικά άπειρη σε αυτό το επίπεδο συνοδηγό; Η απάντηση είναι πως… έκανε το ακριβώς αντίθετο!

Σεμπαστιέν Λεμπ

Δεν θέλησε να ρισκάρει με μία συνεργασία αμφιβόλου χημείας – όπως είπαμε ο συνοδηγός είναι καθοριστικός για την επιτυχία στα ράλλυ. Επέλεξε λοιπόν την Ιζαμπέλ γιατί συνεργάζεται μαζί της από το 2012.

Σε κάθε τεστ που απουσίαζε ο Ελενά, η Γκαλμίς έπαιρνε τη θέση του. Και συχνά ήταν gravel crew του Αλσατού άρα και ήξερε το τι θέλει στη μάχη, ήξερα τα χούγια του, μπορούσαν να επικοινωνήσουν.

«Όταν μου τηλεφώνησε και μου πρότεινε να τρέξω μαζί του στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, φυσικά του απάντησα αμέσως καταφατικά. Είχα κάνει πολλά τεστ μαζί του στη Citroen αλλά και τη Hyundai, όμως αυτό ήταν το πρώτο ράλλυ που τρέχαμε μαζί. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Βασικά, όνειρο ήταν και μόνο που συμμετείχα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο μαζί με τον Seb, σε ένα τόσο καλό αυτοκίνητο. Όμως το να κερδίσουμε, είναι ασύγκριτο. Τι τρελή ιστορία», είπε η Γκαλμίς στο wrc.com.

Σεμπαστιέν Λεμπ Ιζαμπέλ Γκαλμίς

Τι λέει ο Λεμπ

Προφανώς, μετά από αυτή τη σπουδαία νίκη, ο λουσμένος από σαμπάνια Αλσατός, δεν μπορούσε παρά να πλέξει το εγκώμιο της συνοδηγού του.

«Αυτό το αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολο για τον συνοδηγό και έπρεπε να μου λέει πάρα πολλές πληροφορίες. Όμως είχε τέλειο ρυθμό και κατανοεί πως να κάνει καλά αυτό που πρέπει να κάνει. Είχε πολλή εμπειρία στο Γαλλικό Πρωτάθλημα αλλά στο WRC πρέπει να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα στο αυτοκίνητο. Έκανε σπουδαία δουλειά», παραδέχθηκε ο Λεμπ στο wrc.com.

Η Γκαλμίς έγραψε ιστορία

Η προηγούμενη φορά που μία γυναίκα είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ενός γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ήταν πίσω στο 1997. Ξανά στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όταν η πολύπειρη Φαμπρίτσια Πονς είχε καθοδηγήσει τον Πιέρο Λάτι. Μετά τις τέσσερις νίκες της στο πλευρό της σπουδαίας Μισέλ Μουτόν (Σαν Ρέμο 1981, Πορτογαλία, Ακρόπολις, Βραζιλία 1982), η Ιταλίδα είχε γευτεί τη χαρά της νίκης με το συμπατριώτη της και το Subaru Impreza WRC.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!