Η Volkswagen επενδύει σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Η Volkswagen επενδύει σε φωτοβολταϊκά πάρκα
H Volkswagen συμμετείχε στην κατασκευή ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, στη Βόρεια Γερμανία.

Η ηλεκτροκίνηση γίνεται σιγά-σιγά μέρος της καθημερινότητάς μας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξηλεκτρίζουν μία-μια την γκάμα αυτοκινήτων τους. Παρά το γεγονός πως πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, οι υποδομές φόρτισης δεν είναι αρκετές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Η Volkswagen συμεμτείχε σε ένα τέτοιο γιγαντιαίο έργο. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Tramm-Göthen, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Αμβούργου, καλύπτει μία έκταση περίπου 2,5 εκατ. τ.μ., ίση σχεδόν με 350 γήπεδα ποδοσφαίρου, μια από τις μεγαλύτερες παρόμοιες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ευρώπη και φέρει την υπογραφή του Volkswagen Group. Το πάρκο, εγκατεστημένης χωρητικότητας 172 MW, είναι ήδη σε λειτουργία από τις αρχές του έτους, με την ενέργεια που αντλείται από τον ήλιο να είναι σε θέση να καλύψει ενεργειακά την ετήσια κυκλοφορία περίπου 48.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Volkswagen φωτοβολταϊκό πάρκο

To μέγεθος του έργου είναι τόσο μεγάλο που οι ιθύνοντες έπρεπε να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πλάνο. Για το λόγο αυτό το πάρκο ταξινομήθηκε σε 14 μικρότερα πάρκα. Μόνο μέσα στο 2021 τοποθετήθηκαν σχεδόν 100.000 πυλώνες και 420.000 ηλιακά πάνελ. λήφθηκε ειδική μέριμνα για την προστασία και διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας. Στόχος ήταν το φωτοβολταϊκό πάρκο να μη μειώσει τη βιοποικιλότητα, και σε σύγκριση με την αγροτική χρήση. Επιπρόσθετα, το εσωτερικό οδικό δίκτυο του φωτοβολταϊκού πάρκου σκόπιμα δεν ασφαλτοστρώθηκε.

Η αυξανόμενη ενεργειακή απόδοση και οι πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ έχουν καταστήσει τα ηλιακά πάρκα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, εξίσου οικονομικά βιώσιμα με αυτά της Νότιας Ευρώπης. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Volkswagen φωτοβολταϊκό πάρκο

Η Volkswagen είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που υποστηρίζει τη διεύρυνση της ανανεώσιμης ενέργειας σε βιομηχανικό επίπεδο. Έως το 2025, η εταιρεία θα συμβάλλει στην επέκταση των ευρωπαϊκών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ήδη είναι σε λειτουργία ένα αντίστοιχο αιολικό πάρκο στη βόρεια Σουηδία ενώ περίπου 20 ακόμα projects πρόκειται να ακολουθήσουν έως το 2025.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!