Από τα σωθικά της Γης, στην κορυφή του Pikes Peak με Taycan (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Από τα σωθικά της Γης, στην κορυφή του Pikes Peak με Taycan (vid)
Η Porsche μπήκε στο Βιβλίο Guiness χάρη σε ένα τολμηρό ταξίδι με Taycan Cross Turismo.

Ιδέες για το κυνήγι παγκόσμιων ρεκόρ έχουμε δει εκατομμύρια και η αλήθεια είναι πως από ένα σημείο και μετά, αυτά μας εκπλήσσουν ολοένα και λιγότερο. Τουλάχιστον αυτή είναι η νόρμα γιατί στην περίπτωση της ιστορίας που ακολουθεί, έχουμε να κάνουμε με τρανή εξαίρεση.

Η Porsche αναζήτησε τρόπους να αναδείξει τις δυνατότητες της Porsche Taycan 4 Cross Turismo, ενός ηλεκτρικού μοντέλου που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις παραλλαγές. Η συγκεκριμένη βρίσκεται στη βάση αυτών των επιλογών αλλά και πάλι, προσφέρει απλόχερα ισχύ 280 kW (ή αν προτιμάται 380 PS) η οποία χάρη στο overboost σκαρφαλώνει στα 350 kW (476 PS). Όλα αυτά, εξασφαλίζουν επιτάχυνση 0-100 χιλιόμετρα/ώρα στα 5.1 δευτερόλεπτα.

Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness

Το ρεκόρ

Όμως στο συγκεκριμένο κυνήγι του νέου ρεκόρ, η Taycan 4 Cross Turismo δεν θα κάνει επίδειξη επιδόσεων και οδήγησης στο όριο. Αντίθετα, η γερμανική μάρκα θέλησε να διευρύνει τα όρια, κάνοντας ένα ταξίδι που όμοιό του δεν είχε καταγραφεί από ηλεκτρικό όχημα!

Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness

Συγκεκριμένα, επιδίωξε να αναρριχηθεί κατά σχεδόν 5 χιλιόμετρα σε υψόμετρο (συγκεκριμένα 4.843 μέτρα), μέσα σε μόλις 33 ώρες και 48 λεπτά! Εγχείρημα δύσκολο όχι μόνο του χρονικού πλαισίου αλλά κι επειδή το να σκαρφαλώσεις σε τέτοιο υψόμετρο μπορεί να γίνει σε ελάχιστα μέρη του πλανήτη.

​Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness [Click and drag to move] ​

Εκκίνηση στα σωθικά της Γης

Εκτός αν -προσέξτε γιατί εδώ είναι η πονηριά- το σημείο εκκίνησης δεν βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης αλλά βαθιά στα σωθικά της. Καλά διαβάσατε. Η αφετηρία ήταν 540.8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βαθιά μέσα στο ορυχείο Eagle Mine στο Μαρκέτ του Μίσιγκαν.

Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας στις ΗΠΑ, είναι στα 85.5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Badwater Basin στην «Κοιλάδα του Θανάτου».

Αφετηρία με συμβολικό χαρακτήρα

Το σημείο εκκίνησης του εγχειρήματος είχε διπλό ρόλο. Από τη μία έδινε το απαραίτητο βάθος για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος αλλά παράλληλα, είχε συμβολική σημασία από τη στιγμή που η Taycan 4 Cross Turismo είναι ηλεκτρικό όχημα.

​Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness [Click and drag to move] ​

Το συγκεκριμένο ορυχείο αφορά εξόρυξη χαλκού αλλά κυρίως νικελίου, στοιχεία απαραίτητα για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα! Κι όπως καταλαβαίνετε, έπρεπε να στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση ώστε το γερμανικό μοντέλο να κατέβει με ασφάλεια σε αυτό το βάθος.

​Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness [Click and drag to move] ​

Αγώνας προς τα σύννεφα

Απ’ όταν είδε ξανά το φως του ήλιου, η Taycan κάλυψε 2.250 χιλιόμετρα, οργώνοντας δρόμους σε πέντε διαφορετικές πολιτείες. Και φτάνοντας στο Κολοράντο, άρχισε την ανάβαση του θρυλικού Pikes Peak, η κορυφή του οποίου είναι στα 4,302.31 μέτρα.

​Porsche Taycan Ρεκόρ Guiness [Click and drag to move] ​

Μία διαδρομή διάσημη εδώ και δεκαετίες λόγω του εμβληματικού «Αγώνα Προς Τα Σύννεφα», ο οποίος φέτος διεξάγεται για 100η φορά! Σε αυτή την πορεία, η «Γερμανίδα» πάτησε χώμα (κι άλλα ορυκτά), άσφαλτο, χιόνι και πάγο, διασχίζοντας μερικές πανέμορφες διαδρομές και αποδεικνύοντας πως όλα αυτά μπορούν να είναι εφικτά με ένα ηλεκτρικό όχημα.

Porsche Taycan Ρεκόρ Γκίνες

Τώρα πια δεν το λέει μόνο η Porsche, το λέει και το Βιβλίο των Ρεκόρ Guiness! Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί…

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!